Miért és hogyan spóroljunk a cukorral?

Forrás: TÉT Platform Egyesület
A TÉT Platform Egyesület a közelmúltban készített egy kutatást, ahol azt szerették volna megtudni, miért kedveljük ennyire az édes ízt? Kiderült, hogy tíz emberből hat biztosan az édes ízű ételeket és italokat kedveli. Így nem csoda, hogy édesszájú nemzetnek számítunk, ami persze a testsúlyunkon is látszik. Az alábbi összeállításból kiderül, hogy mennyien használnak cukrot a süteményekhez, és mennyien a befőttekhez, de azt is megtudjuk, mennyi kalóriát jelent, ha egy kicsit spórolunk a cukorral.

Megingathatatlan a cukor uralma a sütemények készítésénél, tízből kilenc esetben ezzel készülnek az édes finomságok.

Egyelőre úgy tűnik, nehezen mondunk le a cukorról, pedig jó lenne kicsit óvatosabban bánni vele, mivel napi étrendünkből több mint száz kalóriát jelent az ételkészítéshez használt mennyiség.

pexels.com

„Száz kalória elsőre talán nem is tűnik soknak, de ha ezt a fölös cukorfogyasztást teljesen elhagynánk, egy év alatt akár három-négy kilóval is csökkenhetne a testsúlyunk” – mondja Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője.
„Mi magyarok köztudottan kedveljük az édes ízt, ezt a legújabb táplálkozási kutatások is megerősítik: az élelmiszerekben természetesen előforduló, illetve hozzáadott cukorból naponta körülbelül 80-100 grammot fogyasztunk.
Ennek közel egyharmadát a cukorkák, édességek és az ételeink cukrozása teszi ki, sőt, ha a kávé-tea édesítésére használt mennyiséget is beszámoljuk, akkor már megközelítjük az 50 százalékot is. Azaz odafigyeléssel könnyen tudnánk akár felére csökkenteni a napi cukorbevitelünket.”

pexels.com

A táplálkozással foglalkozó szakemberek szerint a cukor része lehet a kiegyensúlyozott étrendnek, de érdemes figyelni arra, hogy mennyit fogyasztunk belőle, és elkerülni a felesleges bevitelt.

Antal Emese a sütemények példáján mutatja be, milyen lehetőségeink vannak:

„A múlt évben készített kutatásunk szerint legtöbben a sütikhez használnak cukrot. A reprezentatív adatok szerint több mint 86 százalék nem tudja elképzelni e nélkül az édességeket, eközben a befőttek eltevésénél ugyanez a szám csak 44 százalék.
A cukor ugyanakkor nemcsak édes ízt ad a süteményeknek, hanem befolyásolja állagukat és tömegüket, sőt akár díszítő funkciója is lehet.
Ezért a mindennapokban nagyon nehéz lenne teljesen elhagyni, azonban tudatos használatával sok kalóriát spórolhatnánk meg” – magyarázza a táplálkozási szakember.

A kutatás adataiból az is kiderült, hogy tízből négyen mindössze a megszokás hatalma miatt használnak cukrot, ami azt is jelenti, hogy őket könnyen rá lehetne venni, hogy változtassanak, és csökkentsék a mennyiségét.

Érdekes továbbá, hogy mindössze a megkérdezettek kevesebb mint hat százaléka tartja a cukrot egészséges választásnak.

Az, hogy miért előnyös, ha elhagyjuk a cukrozást, a farsangi szezon kedvelt édessége, a fánk példáján könnyen megérthető: egy átlagos darab ebből körülbelül 200 kalória. Ha nem szórjuk meg porcukorral, máris megspórolhatjuk ennek a számnak a tizedét: 5 gramm cukor ugyanis nagyjából 20 kcal.

Sőt, ha van forrólevegős sütőnk, és abban, olaj nélkül készítjük el a fánkot, az édesség energiatartalma a kétharmadára csökkenhet, ami már jelentős különbség.

unsplash.com

„A cukor még hosszú ideig a táplálkozásunk részét fogja képezni. Nem az édes íztől vagy a kalóriatartalmától kell tartani, hanem a túlzott használatától.
Tudatos, kellően változatos étrend és persze a rendszeres testmozgás esetén nem szükséges kiiktatnunk a táplálkozásunkból.
Azonban egészségünket, testsúlyunkat csak akkor őrizhetjük meg, ha elkerüljük a felesleges bevitelt. Ennek érdekében figyeljünk az élelmiszereink cukortartalmára – ezt legkönnyebben a csomagoláson található tápértékjelölésből tudhatjuk meg – és ez alapján válasszuk az életmódunknak megfelelő összetételűeket.
Süteménykészítésnél érdemes spórolni a cukorral, az utólagos édesítést pedig az egészségünk érdekében próbáljuk meg teljesen elhagyni” – tanácsolja a dietetikus.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!