Mikor forduljunk szempanaszokkal allergológushoz?

2023. 02. 18.
Forrás: Pharma Online
Az évnek ebben az időszakában elsősorban a beltéri allergénekhez köthető a tünetek jelentkezése. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

Az allergia ismertebb tünetei a tüsszögés, orrfolyás és orrviszketés. Kevésbé ismert, hogy bőrtünetek is jelentkezhetnek, például poratka vagy pollenallergiás betegeknél, ha az allergén a bőrrel érintkezik, a bőrön hosszabb ideig megtapad.

Sokakat érint a bosszantó torokviszketés is pollenszezonban. Az allergiásokat azonban a szemtünetek sem kímélik.

Sokan szenvednek a kezelés nélkül akár heteken vagy hónapokon át is tartó szemviszketéstől vagy könnyezéstől is.

stock.adobe.com

Így ismerheti fel, ha légúti allergia bántja a szemét

Szemviszketés esetén fertőzés jele lehet, ha – legalábbis kezdetben – csak az egyik szem érintett. Ha a panaszt légúti allergia okozza, akkor mindkét szem viszket és ez az állapot huzamosabb időn át fennáll.

Szemkönnyezés és szemvörösség kapcsán is felmerül a légúti allergia gyanúja. A tüneteket ilyen esetben az okozza, hogy az allergén érintkezésbe kerül a szemben a hízósejtekhez kapcsolódó antitestekkel.

Erre a sejtek hisztamin és más anyagok felszabadításával reagálnak, ami miatt a szemek viszketővé, vörösessé és könnyessé válnak.

Moric Krisztina elmondta, hogy légúti allergia miatt jelentkező szempanaszok esetén rendszerint egyéb tünetekről is beszámolnak a páciensek.

A szemtüneteket ilyen esetben tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás és orrviszketés is kíséri.

A panaszok jelentkezhetnek időszakosan, az évnek adott hónapjaiban – ilyenkor pollenallergiához köthető –, de akár egész évben is, ami például háziporatka vagy egyéb lakáson belüli allergiára utalhat.

unsplash.com

Egyéb allergia miatt is jelentkezhetnek szemtünetek

Ekcéma, asztma esetén bizonyos szembetegségek gyakrabban fordulnak elő, így amennyiben valakinél ez fennáll, fokozottan kell figyelni a szemtünetekre is.

Szemviszketés, vörösség, fényérzékenység és idegentest érzés esetén szemészeti vizsgálat indokolt. A szemészeti vizsgálat során a szakember feltérképezi, hogy van-e egyéb elváltozás vagy kórok a tünetek hátterében.

Amennyiben nincs, fontos az allergia lehetőségét allergológusnak kivizsgálni. Ilyen lehetőség például a kontakt allergia is, amit akár a szemhéjfesték vagy spirál is okozhat, de a kontaktlencse anyaga, vagy a lencse felületéhez kötődő fehérjék is okozhatnak irritációt a szemben.

Moric Krisztinától megtudtuk, hogy ilyen esetben allergiavizsgálattal lehet beazonosítani, hogy mi az, ami a tüneteket okozza. A továbbiakban a problémás összetevőt tartalmazó készítmények használatát kerülni kell.

pexels.com

Akut panaszok kezelésére, a kivizsgálást követően az allergológus különböző hatóanyagú – antihisztamin, nem-szteroid gyulladáscsökkentő, kortikoszteroid – szemcseppekeket fog felírni.

Az allergén immunterápiás kezelést is érdemes megfontolni, segítségével a szemtünetek is hatékonyan megszüntethetők, csökkenthetők.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!