A fájdalom nem a vég kezdete

2011. 01. 05.
Szerző: Szimpatika
Ma már nem csak az egyszerű fejfájást, fogfájást, de a tumoros megbetegedések okozta fájdalmat sem kell eltűrnünk. Magyarországon a tumoros megbetegedések aránya az összlakossághoz képest a világon a legmagasabb. Legtöbbjüknek mégis alig, vagy nem megfelelően kezelik a fájdalmát. Holott sokféle fájdalomcsillapító készítmény áll rendelkezésre.
A fájdalomküszöb, tehát az, hogy mely érzést érzékelünk már fájdalomként, kortól, nemtől függetlenül nagyon hasonló.
De a fájdalomtűrő képesség különböző.
Van, aki elvágja az ujját, s mentő viszi kórházba, mások törött lábbal is képesek napokig síelni.
Az orvos kötelessége, hogy enyhítse a fájdalmat, még akkor is, ha már nem tudja a betegséget meggyógyítani.
Az onkológiával foglalkozó orvosok számára a fájdalomcsillapítás tehát azt jelenti, hogy azokon is tudnak segítni, akiket nem tudnak meggyógyítani. Száz beteg közül nyolcvannak a szenvedését egyszerűen gyógyszerekkel is lehet csillapítani, tizenötnek csak speciális módszerekkel, fájdalom-klinikákon.
A gyakorlatban ez mégsem így történik.
Ezért van az, hogy ha daganatos betegeket megkérdez az ember, mitől félnek a legjobban, azt válaszolják, a fájdalomtól. Fontos lenne megérteni, hogy a fájdalom nem egyenlő a végzetes és visszafordíthatatlan stádiummal. Csillapított fájdalommal még hosszan és harmóniában lehet együtt élni. Sőt, a megfelelő csillapítókkal életeket lehet meghosszabbítani. A WHO által kidolgozott fájdalom-lépcső alapján ma már mérni lehet a fájdalom mértékét, és minden orvosnak megvan a lehetősége ezt egyénre szabottan csillapítani, kúpokkal, injekcióval, vagy a legkorszerűbb, bőrön keresztül felszívódó tapasszal, amely a legkevésbé okoz idegrendszeri és egyéb mellékhatást. Ilyen készítmény a transdermalis fentanyl hatóanyagot tartalmazó tapasz, amely 2000-ben az év gyógyszere volt s akár 72 órán át is képes a fájdalmat csillapítani.
Ezért minden beteg embernek tudnia kell, hogy kérheti a korszerű fájdalomcsillapítást. Nem kell sem szégyellni, sem eltűrni a testi kínt.


A Rákellenes Liga 2000-ben készített egy felmérést arról, hogy az emberek szerint csillapítható-e a daganatos betegek fájdalma. A felmérés számos ezzel kapcsolatos tévhitet feltárt. Az emberek jelentős része ma is úgy gondolja, hogy

-    Nem létezik hatékony fájdalomcsillapítás.

-    Az erős fájdalomcsillapítók kábítószerek.

-    Aki ezeket használja, elveszíti öntudatát, beszámíthatóságát.

-    Ezekre a gyógyszerekre csak végstádiumban van szükség.


Ezek az állítások nem fedik a valóságot. A megfelelő fájdalomcsillapító alkalmazásával a beteg életminősége jelentősen javul, még munkaképességét is visszanyerheti.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!