Termékenységi történelem: már a középkorban is sejtették a tápanyagpótlás jelentőségét

Forrás: Pharma Online
A középkorban is voltak olyan párok, akiknél a baba érkezésére sokat kellett várni, vagy egyáltalán nem sikerült családot alapítani, de ennek okairól a korabeli szakemberek még sokszor fura elképzeléseket vallottak. Az orvostudomány sokat fejlődött, de azt már a középkorban is sejtették, mekkora jelentősége van a tápanyagpótlásnak.

Termékenység és középkor

A termékenység pontos megértése, a folyamatok lejátszódása és az egyéni eltérések megértése még ma, a 21. század modern orvoslásában sem tökéletesen tisztázott, így nem csoda, ha a középkorban az orvosok még elég furcsa elképzelések szerint értelmezték az emberi termékenységet.

Sok esetben jó meglátásaik voltak. A 17-18. századig érvényben lévő orvosi ajánlások szerint összefüggés mutatkozik a táplálkozás és az egészségi állapot, valamint a termékenység között, és ebben egyáltalán nem tévedtek.

freepik.com

Igaz, akkoriban a testnedvek egyensúlyának megbomlásában látták az okokat, de az alapfelvetés még így is nagyon jó volt. Igaz, emellett a férfiak termékenységének hanyatlásában az akkori orvosok szerint szerepet játszott a természetben, szabad ég alatt élt, szégyentelen nemi élet, illetve a túl sok szex is.

A női termékenység tekintetében pedig egyértelműen a menzesz jelentette a támpontot. Elképzelésük szerint, amíg a nő menstruál, addig a termékenysége is megvan.

Kezdetek, csúcs és hanyatlás

Bár tény, hogy a termékenységi időszaknak a nők esetében van végpontja, az nem egyik pillanatról a másikra történik, ahogyan azt a középkorban tudni vélték.

Az akkori körülmények közt is jelentkezett a korai menopauza, illetve a termékenység fokozatos hanyatlása, de ezzel nem tudtak mit kezdeni az akkori szakemberek.

Még ma is komoly fejtörést okoz a tudósoknak, hogyan lehetne elkerülni, hogy a nők termékenysége idő előtt induljon hanyatlásnak, ahogyan egyelőre arra sem tudjuk a megoldást, miképpen lehetne a férfi termékenység folyamatos, évtizedek óta tartó hanyatlását megállítani.

pexels.com

Hiszen alapvetően a test "úgy van összerakva", hogy a termékenység az ivarérett kortól kezdődően a nők esetében nagyjából 50 éves korig, míg a férfiak esetében életük végéig meglegyen. Tény, hogy a termékenység nem azonos mértékű az eltérő éltszakaszokban, és ez természetes.

A csúcs 20 és 30 éves kor között van, onnantól csökken, mind a nők, mind a férfiak esetében, mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos. 

A menopauza, sőt, az andropauza is természetes jelenségek, ugyanakkor a bekövetkezésük időpontja sokszor lényegesen korábban történik, mint az normál esetben várható lenne.

De mi a gond?

Nem minden részletet ismerünk még ezeknek a folyamatoknak az elbillenésénél, de azért támpontok már akadnak szép számmal. A termékenységi gondok mögött állhat genetikai baj – ezzel jelen ismereteink szerint sokat nem tudunk kezdeni.

A termékenységi bajokat kiválthatja betegség, mely a legtöbb esetben – ha felismerik – jól kezelhető. Ugyanakkor a legtöbb termékenységi gond hátterében éppen az a részlet húzódik meg, amire már a középkorban is gyanakodtak, ez pedig az étkezés, pontosabban a tápanyagellátottság.

Napjainkban többnyire nem az éhezés, hanem az egészségtelen életmód és rossz táplálkozás idézi elő a tápanyaghiányos állapotokat, melyek a test egészére nézve rombolóak.

A szervezetünk azonban “túlélésre játszik”, azaz első körben az olyan funkciókat rontja le, von el tőlük tápanyagokat, melyek nem feltétlenül szükségesek az életben maradáshoz – és ezek között szerepel a termékenységünk is.

freepik.com

A meddőségi, illetve termékenységi problémák jelentős része nagyon jól kezelhető a megfelelő tápanyagpótlással, ez azonban nem csak az étkezéseket jelenti.

Elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás, de napjainkra az élelmiszerek beltartalma meg sem közelíti azt, amivel 50-70 éve még vígan rendelkeztek. Ennek számos oka van, például a tömegtermelés, vagy éppen a káros környezeti hatások.

Ráadásul testünk tápanyagigénye is nő, hiszen a káros környezeti hatások minket is elérnek, ellenük védekeznie kell a testnek, ehhez pedig szükségünk van a tápanyagokra.

Bár a férfiak esetében sem egyszerű a termékenység megtartása, a hölgyeknél nemcsak a termékenységet kell normál szinten tartani, hanem a családalapításhoz a testüket egy baba kihordására is fel kell készíteniük. Vagyis a kihívás fokozott!

Napjainkban a tápanyagpótlás nagyon sok esetben segítségre szorul, erre azonban a piacon számtalan vitaminkészítményt találhatunk. A gond csak az, hogy önmagában a pótlás kevés.

freepik.com

Az, hogy bejuttatjuk az anyagokat, nagyon jó kezdet, de figyelnünk kell azok hasznosulására is. Olyan tabletta mellett tegyük le a voksunkat, amely szerves kötésben tartalmazza a lehető legtöbb anyagok (vagyis komplex is), hiszen így az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is nőhet!

A szerves kötések (praktikusan -citrát és -glükonát kötésekről van szó, pl.: cink-citrát, vas-glükonát) mellett a babára vágyó nőknek figyelembe kell venniük azt is, hogy a testük tápanyagszükséglete eltérő a felkészülési időszakban, és bizony a második, illetve a harmadik trimeszter tápanyagigénye sem azonos.

Vagyis olyan kifejezetten várandósoknak kifejlesztett készítményt érdemes keresni, amely képes figyelembe venni az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényeit is, hiszen így leszünk képesek a lehető legjobb támogatást adni a szervezetnek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!