Ezért játssz a macskáddal!

2023. 02. 09.
Forrás: ng.24.hu
Az Adelaide-i Egyetem kutatói állatorvosok, etológusok és macskatartók tanácsai alapján online felmérést végeztek arról, hogy miféle összefüggések állnak fenn a játék és a bársonytalpúak jólléte közt.

Olyan adatokra tértek ki, mint a macskák életminősége, a gazdival való kapcsolat minősége, vagy épp a problémás viselkedés előfordulása.

Nem nagy meglepetésre az, ha egy cicával többet és többféle módon is játszottak, pozitívan hatott az állat jóllétére. Az pedig, ha napi szinten hosszabb időt töltött a közös játékkal a gazdi és a cica, a két fél jobb kapcsolatát erősítette.

freepik.com

Ezek különösen azokra a cicákra voltak érvényesek, akiket nem engedtek ki a házból, a kijárós macskáknál kisebb jelentősége volt a játéknak a cica jóllétére.

(Egy korábbi kutatásban arra jutottak, hogy a kijárós macskák természetrombolását csökkenteni lehet több játékkal és jobb minőségű táppal.)

A felmérés elárulta, hogy játék hiányában a macskák viselkedése megváltozott, stresszesebbé váltak, frusztráltak vagy épp nyugtalanok lettek, emiatt is fontos a játék a cica jóllétének fenntartásában, az Animal Welfare szakfolyóiratban közzé tett eredmények szerint.

freepik.com

Mivel a felmérés önbevalláson alapult, ezért természetesen vannak korlátai is, ez leginkább azt jelzi, hogy több efféle felmérésre lenne szükség, nagyobb létszám bevonásával, s akkor az is kiderülhet, hogy pontosan mennyi is a játékszükséglete egy cicának ahhoz, hogy igazán jól érezze magát a bőrében.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!