Kutyák rákos megbetegedései

2023. 02. 07.
Forrás: ng.24.hu
Egy kaliforniai állatdiagnosztikai kutatóintézet, a PetDX végzett vizsgálatokat a kutyák esetében a rák előfordulásával kapcsolatban. Arra voltak kíváncsiak, milyen életkorban érdemes megkezdeni náluk a célzott szűréseket ahhoz, hogy még a tünetek megjelenése előtt, gyógyítás szempontjából kedvezőbb időben kiderüljön a betegség.

 A kutatók közel 3500, az USA-ban rákkal diagnosztizált kutya adatait elemezték, mivel 30 különböző, kutyákat érintő ráktípust már vérteszttel (genetikai vizsgálat útján) is szűrni lehet.

Az állatorvosok számára nem újdonság, hogy a rák előfordulása függ a kutya fajtájától, életkorától, s bizonyos fajták az átlagnál fiatalabb korban már daganatos beteggé válhatnak.

pexels.com

Most olyan adatokat nyertek ki a szakemberek, amelyekből kiderül, mely kutyákat hány évesen érdemes elkezdeni szűrni ahhoz, hogy jó eséllyel időben elcsíphessék a betegséget, az eredményeket a PLOS One folyóirat publikálta.

Kiderült, hogy általában a nagy termetű (75 kg) kutyáknál átlag 5 éves korban diagnosztizálják a rákot, míg az aprócska, 2,5-5 kilós kutyáknál 11 évesen. A fajtatiszta kutyáknál átlag 8,2, a keverékeknél 9,2 éves kor volt a diagnózis ideje.

Fajtát tekintve a masztiff, a bernáthegyi, a német dog, és a bulldogok válnak legfiatalabban rákossá, átlag 6 évesen, így őket érdemes leghamarabb elkezdeni szűrni is.

pexels.com

A vizsla, az ír farkas, a berni pásztor átlag 6,1-7 évesen, a golden retriever 8, a német juhász, a labrador, vagy a skót juhász 9, a tacskó és a husky 9,5, a spánielek és az ausztrál pásztorok 10, míg a legidősebben a bichon frisé, 11,5 éves korban.

A testtömeg szerinti javasolt szűrési idő a keverék kutyáknál alkalmazható a szakemberek szerint.

A nemek szerinti eloszlást is vizsgálták, eszerint kissé később betegedtek meg a nőstények, mint a hímek, ám e tekintetben is igen jótékony hatása volt az ivartalanításnak: a hímeknél 1 évvel, a nőstényeknél közel 2 évvel későbbre tolódott a daganatos betegség kialakulása, mint ivaros társaiknál.

A kutatók szerint a most meghatározott átlag életkorok előtt 2 évvel érdemes elkezdeni a „folyékony biopsziának” nevezett vérvétel-alapú szűrést ahhoz, hogy időben nyakon tudják csípni a daganatokat.

pexels.com

Azt azonban hangsúlyozták a kutatók, hogy mivel az USA-ban végezték a felmérést, előfordulhat, hogy más helyeken élő kutyák kissé eltérő adatokat adnának a környezeti körülmények vagy épp az ivartalanítási gyakorlat miatt, ezért arra biztatják kollégáikat, hogy máshol is végezzenek hasonló felméréseket.

Azt is érdemes tudni, hogy ez a vérvétel alapú szűrés egyelőre Európában még nem elérhető, az USA és Kanada mellett néhány ázsiai országban vezették be.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!