Hallássegítő csúcstechnológia fejlesztésében vesz részt az SZTE

2023. 02. 09.
Forrás: Medical Online
Napjainkban már rutinszerűen végeznek olyan hallásjavító műtéteket a Szegedi Tudományegyetemen, amelyeket még 15 évvel ezelőtt is lehetetlennek tűnt véghezvinni. Süketen született gyermekek kapják vissza a hallásukat, így teljes életet élhetnek, de idős emberek hallásvesztését is korrigálják, ezzel lehetővé téve, hogy ne szigetelődjenek el a társadalomtól.

Mindezt a Cochlear nevű cég eszközei teszik lehetővé, amelynek képviselői Szegeden egyeztettek az SZTE orvosaival, szakembereivel az együttműködés további lehetőségeiről.

A cég elnökhelyettese, Catherine Picard személyesen jött el, hogy a szegedi műtéteket megtekintse és megismerje az SZTE egyéb, a fejlesztésbe bevonható területeit.

Fotó: Szegedi Tudományegyetem

Az SZTE klinikai központjában található a világ egyik legjobban felszerelt, cochlearis implantátumok beültetésére is használható műtő. Ez, valamint a hozzá kapcsolódó infrastruktúra is magyarázza, hogy miért vagyunk képesek a világ vezető implantátumgyártójával együttműködni.
Olyan vizsgálatokat és beavatkozásokat is el tudunk végezni, amilyeneket a világon csak nagyon kevés helyen lehetséges. A Cochlear cégnél született meg ezeknek az implantátumoknak az eredeti ötlete, nagyszerű alapokat hoztak létre, amelyekre építhettünk.
Egyre erősödő együttműködésünknek köszönhetően már nemcsak az orvostudományi területen, hanem az elektrofiziológiai eszközfejlesztésben is hatékonyan tudunk együttműködni, ami kimagasló anyagtudományi kutatócsoportjainknak köszönhető.
Az SZTE ebben a projektben is azt bizonyítja, hogy egy igen nagy skálán, bármilyen területen tud újat mutatni – húzta alá Rovó László, az SZTE rektora.

A tudósok optimális elektrofiziológiai megoldásokat keresnek, például, hogy a műtétek során mi az elektródák optimális elhelyezése vagy mi a legmegfelelőbb szint, amivel érdemes a páciensek idegrendszerét, érintett idegeit stimulálni.

Ezek mind segítenek, hogy kialakítsák a jövőben a legmegfelelőbb terápiát és a legjobb eszközöket.

Nagyon sok ember egészségi állapotán és társadalmi életminőségén tudnánk jelentősen javítani. Ennek egyik fontos eleme, hogy a legkiválóbb orvosokkal és szakemberekkel folyamatosan egyeztetve próbáljuk még tökéletesebbé és szélesebb körben alkalmazhatóvá tenni az implantátumokat.
Úgy gondolom, hogy nagyon értékes és új információkat tudunk majd szolgáltatni a jövőbeli készülékek fejlesztéséről és a műtétek egyszerűbbé tételéről.
Ez az érintett magyarországi társadalmi rétegek szempontjából is kulcsfontosságú, hiszen ilyen módon láthatóvá válik, hogy erre a komoly problémára van megoldás, akár itthon, Magyarországon is.
A nemzetközi tanulmányok azt bizonyítják, hogy nagyon sok embert lehet visszaadni a társadalomnak, javítani az életminőségüket - nyilatkozta Catherine Picard.

Fotók: Szegedi Tudományegyetem

Büszke vagyok arra, hogy ennek a rendszernek az elemei kötődnek Szegedhez – mondta el Rovó László, aki hivatását, a gyógyítást nem adta fel, és rektori teendői mellett, amikor csak lehetősége van rá, folyamatosan a betegekért dolgozik, műt.

A cochleáris implantációs rendszer működése lehetővé tenné sokkal több, süketen született gyermek számára a társadalmi beilleszkedést.

A teljes szintű hallást adó beavatkozásra akkor van a legjobb esély, ha az újszülöttosztályokkal együttműködve megtalálják azokat a csecsemőket, akiknél elvégezhető a műtét, és ezt 6 hónapos koruk után nem sokkal el is végzik.

A Szegedi Tudományegyetem szakorvosai az országban az elsők között végeztek el ilyen beavatkozásokat, Cziegner Jenő professzor vezetésével.

Az egyetemi klinikákon dolgozó orvosok nemcsak a gyógyítást végzik igen magas szinten a szakterületükön, hanem egyes csoportok kutatással is foglalkoznak, újszerű megoldásokat keresnek.

Egyedülálló technikai, orvostudományi fejlesztések egyre nagyobb számban találhatóak a Szegedi Tudományegyetemen és egyre szélesebb körű együttműködések épülnek ki a világ hasonló területein dolgozó, más egyetemeivel, klinikáival, orvostechnikai felszereléseket gyártó vállalataival.

Az SZTE kutatói, oktatói mindezeket az eredményeket át is tudják adni az oktatás során a hallgatóknak, akik így a legmodernebb orvosi ismereteket szerezhetik meg.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!