Így fogyhatna kevesebb antidepresszáns

2023. 01. 25.
Forrás: Pharma Online
Olcsó és gyakorlatilag mindenki számára elérhető, a mentális egészséget valóban támogató módszert javasolnak finn kutatók. Az álmatlanságban, depresszióban, szorongással küszködő személyek vagy azok, akik magas vérnyomásuk miatt szednek gyógyszereket akár a pirulák egy részét is elhagyhatják, ha több időt töltenek a szabadban, zöld környezetben.

A Guardian számolt be arról a tanulmányról, amely megvizsgálta, hogy a szabad levegőn tartózkodás és a természet látogatása vajon tényleg segít-e a mentális egészség megőrzésében és helyreállításában.

A kutatók nem a tünetek változását, hanem a tünetek megjelenésének következményeként fellépő gyógyszerfogyasztás mértékét ellenőrizték, és biztató eredményeket kaptak.

pexels.com

A kutatók három finn város, Helsinki, Espoo és Vantaa 16 ezer véletlenszerűen kiválasztott, 25 évnél idősebb lakosát vizsgálták, akik 2015-16-ban válaszoltak a fővárosi régió környezet-egészségügyi felmérésében foglalt kérdésekre. 

Ebben olyan információkat gyűjtöttek például, hogy az emberek hogyan viszonyulnak a lakóhelyük közelében található zöld és kék területekhez.

Zöld területek a füves parkok, az erdők, a temetők, a kertek, a kastélyparkok, a természetes vizes élőhelyek, a mocsarak és az állatkertek is, a kék területek pedig a vizek: a tenger, a tavak és a folyók.

Az Occupational & Environmental Medicine című folyóiratban megjelent kutatási beszámoló szerint azok, akik heti 3-4 alkalommal látogattak zöldterületeket 33 százalékkal kevesebb szorongáscsökkentőt vagy depresszió elleni szert váltottak ki és 36 százalékkal alacsonyabb volt az általuk szedett vérnyomáscsökkentő pirulák száma is, mint azoknál, akik egyszer sem mentek ki a szabadba.

pexels.com

A lakás elhagyása az asztma tüneteire is pozitívan hat: a kimozdulók 26 százalékkal kevesebb asztmagyógyszert használtak.

Ugyanakkor azok, akik hetente legalább 5 alkalommal mentek ki a zöldbe csak 22 százalékkal kevesebb gyógyszert használtak a mentális egészségük fenntartására, mint az otthonmaradók.

Az ő körükben az asztmagyógyszerek kereslete is csak 24 százalékkal volt kevesebb, mint a heti egynél kevesebbszer a természetbe látogatóké. Viszont körükben a vérnyomáscsökkentők jelentősen rosszabbul fogytak: 41 százalékkal kevesebb ilyen szert írattak fel és váltottak ki a patikákban a tanulmány szerint.

A kutatás készítői bíznak abban, hogy az eredmények a városvezetőket is inspirálják, hogy minél szélesebb körben hozzáférhetővé tegyék a zöld területek látogatását az emberek számára.

Így az nem csak a magas jövedelmi osztályú csoportok számára lenne elérhető, hanem azok is olcsón és egyszerűen tehetnének a mentális egészségükért, akik rosszabb anyagi helyzetben vannak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!