Hogy jobban csússzon

„Egy kanál cukor, és máris lemegy az orvosság...”– énekli Mary Poppins, és valóban, sokak számára problémát okoz a gyógyszerek szájon át történő alkalmazása, de szerencsére a kutatóknak köszönhetően a cukor mellett számos új fejlesztés is rendelkezésünkre áll. Korábban az elsődleges gondot a gyógyszerek kellemetlen, sokszor keserű íze jelentette, különösen a gyerekek számára, de ma már főleg arra kell megoldást találni, ha valakinek akár egészségügyi, akár pszichés okokból nehezére esik egy-egy tabletta, kapszula lenyelése.

A közelmúltban például laktáz enzimet tartalmazó szívószálat formuláltak és vizsgáltak a Semmelweis Egyetem kutatói, amely a laktózérzékeny gyerekeknek jelenthet segítséget.

Ennek apropóján a betegközpontú gyógyszerfejlesztésekről kérdeztük a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetének kutatóit, dr. Antal István intézetigazgatót és dr. Kállai-Szabó Nikolett egyetemi docenst.

Miért van szükség rendhagyó módon alkalmazható gyógyszerek fejlesztésére?

Dr. Antal István: Közismert tény, hogy gyermekkorban komoly gondot tud okozni a gyógyszerek bevétele, de időseknél is előfordul, hogy nehezen megy a nyelés. Az elmúlt két évtizedben komoly kutatások folytak, és jelentős eredmények születtek ezen a téren, például súlyos daganatos betegségben szenvedő gyermekeknél már alkalmaznak fájdalomcsillapításra opioid tartalmú nyalókát.

semmelweis.hu

Mostanában sokat hallani a sci-fik világát megidéző, azonnal oldódó minitablettákról, ezek hogyan működnek?

Dr. Antal István: Az úgynevezett diszpergáló tabletták a szájba véve azonnal szétesnek, akár fel is oldódnak, és ehhez néhány cseppnyi nyál is elég. A bevételükhöz nem szükséges folyadék, és mivel nem az egész tablettát kell lenyelni, így a kisebb részecskék könnyebben jutnak a tápcsatorna további területeire.

Újabban olyan kapszulák kerültek forgalomba, amelyeket nem kell lenyelni, hanem a tartalmukat kell ételbe-italba szórni. Ezeknek mi a működési elve?

Dr. Kállai-Szabó Nikolett: A kapszulák között vannak olyanok, amelyeket úgy terveztek meg a gyógyszergyártók, hogy azok nyithatók legyenek. Ezek a gyógyszerformák napjainkban főleg az Egyesült Államokban népszerűek, sprinkle kapszulának hívják őket.

A kapszulában a por vagy granulátum formájában található hatóanyagokat kell valami könnyen lenyelhető pépes ételre, joghurtra, pudingra szórni, így könnyebb a bevételük a kisgyermekek vagy a nyelési nehézséggel küzdők számára.

semmelweis.hu

Vannak, akiknek a szájon át szedhetőgyógyszerekkel nincs problémája, de hatalmas küzdelmet jelent számukra például egy egyszerű szemcsepp alkalmazása. Erre is találtak megoldást a gyártók?

Dr. Kállai-Szabó NikolettIgen, már van olyan megoldás, amelynek lényege, hogy nem a hagyományos szemcseppentő flakonjába tölthető a szemcsepp oldata, hanem egy orrnyeregre felültethető felülettel rendelkező egység tartalmazza, így sokkal könnyebb és biztosabb az alkalmazása.

Előfordulhat, hogy néhány év múlva egy-egy gyógyszeres terápia esetén különböző beviteli formák közül választhatunk?

Dr. Kállai-Szabó NikolettA fejlesztések meghatározó eleme a betegközpontúság, ezért fontos az egyéni igények figyelembevétele. De ahogy nő a lehetőségek száma, úgy egyre fontosabb hangsúlyozni, hogy első lépésként mindig a betegtájékoztató elolvasásával kezdjük a terápiát, és minden esetben tartsuk be az azon szereplő, a gyógyszerbevitelre vonatkozó utasításokat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!