A nagy járványok idején a fertőzések terjedésének megakadályozását szolgálta, a harctéren pedig a sérültek sebeit kezelték vele.
A kakukkfű elsősorban illóolaja két legfontosabb összetevőjének, a timolnak és a karvakrolnak köszönheti gyógyító hatását. Mindkettő baktériumölő, gombaellenes és köptető hatású, ezért megfázás, torokfájás, felsőlégúti megbetegedések, köhögés esetén ideális gyógynövény.
Emellett csökkenti az étvágytalanságot, serkenti az emésztést, epebántalmak és menstruációs görcsök enyhítésére is kiválóan alkalmazható. Emeli az alacsony vérnyomást, külsőleg használva pedig csillapítja a rovarcsípések okozta viszketést.
Nagy előnye, hogy gyermekek 2 éves kor felett naponta körülbelül 2,5 decilitert mellékhatások nélkül fogyaszthatnak a teájából, viszont terhesség, szoptatás, illetve pajzsmirigy-megbetegedés esetén nem ajánlott nagymértékű fogyasztása.
Kakukkfüves csirkemell édesburgonyával
Hozzávalók:
1. Egy edényben jól keverjük össze az olajat, fél citrom kifacsart levét, az összevágott kakukkfüvet, a zúzott fokhagymát, sót, borsot ízlés szerint.
2. Alaposan mossuk meg a csirkemellet, vágjuk vékonyabb szeletekre, és tegyük bele a páclébe, majd letakarva minimum egy órát pihentessük, de ha egész éjjel a fűszerkeverékben hagyjuk, még ízletesebb lesz.
3. Pácolás után tegyük egy kevés zsiradékkal kikent tepsibe a csirkemellet, szórjuk hozzá a meghámozott, egyforma méretű kockákra vágott érdesburgonyát, öntsünk rá kevés vizet, majd lefóliázva süssük 40 percig.
Közben néha érdemes meglocsolni a húst, hogy ne száradjon ki. Amikor megpuhult a hús, vegyük le a fóliát, és pirítsuk meg.