Természetes fertőtlenítő, a kakukkfű

A kakukkfű az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk: jellegzetes íze miatt gyakran használt fűszernövény, de illóolajként és teaként is számos jótékony hatással rendelkezik. Sokáig erő- és bátorságadó növényként tartották számon: a római katonák erejük és merészségük fokozása érdekében kakukkfüves fürdőt vettek, a nők pedig kakukkfűágat hímeztek a csatába induló férfiak ruhájára.

A nagy járványok idején a fertőzések terjedésének megakadályozását szolgálta, a harctéren pedig a sérültek sebeit kezelték vele.

A kakukkfű elsősorban illóolaja két legfontosabb összetevőjének, a timolnak és a karvakrolnak köszönheti gyógyító hatását. Mindkettő baktériumölő, gombaellenes és köptető hatású, ezért megfázás, torokfájás, felsőlégúti megbetegedések, köhögés esetén ideális gyógynövény.

Emellett csökkenti az étvágytalanságot, serkenti az emésztést, epebántalmak és menstruációs görcsök enyhítésére is kiválóan alkalmazható. Emeli az alacsony vérnyomást, külsőleg használva pedig csillapítja a rovarcsípések okozta viszketést.

Nagy előnye, hogy gyermekek 2 éves kor felett naponta körülbelül 2,5 decilitert mellékhatások nélkül fogyaszthatnak a teájából, viszont terhesség, szoptatás, illetve pajzsmirigy-megbetegedés esetén nem ajánlott nagymértékű fogyasztása.

stock.adobe.com

Kakukkfüves csirkemell édesburgonyával

Hozzávalók:

  • 4 db csirkemell
  • 4 evőkanál olaj
  • pár ág kakukkfű
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél citrom
  • 2 nagy édesburgonya
  • bors

1. Egy edényben jól keverjük össze az olajat, fél citrom kifacsart levét, az összevágott kakukkfüvet, a zúzott fokhagymát, sót, borsot ízlés szerint.

2. Alaposan mossuk meg a csirkemellet, vágjuk vékonyabb szeletekre, és tegyük bele a páclébe, majd letakarva minimum egy órát pihentessük, de ha egész éjjel a fűszerkeverékben hagyjuk, még ízletesebb lesz.

3. Pácolás után tegyük egy kevés zsiradékkal kikent tepsibe a csirkemellet, szórjuk hozzá a meghámozott, egyforma méretű kockákra vágott érdesburgonyát, öntsünk rá kevés vizet, majd lefóliázva süssük 40 percig.

Közben néha érdemes meglocsolni a húst, hogy ne száradjon ki. Amikor megpuhult a hús, vegyük le a fóliát, és pirítsuk meg.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!