Négy injekciós terápia, ami segíthet a porckopásnál

Forrás: PharmaOnline
A porckopás részben természetes folyamat, de egy bizonyos pont után már fájdalmas és jelentősen korlátozhatja a szabad mozgást. Ezért aztán a folyamatot fontos lassítani, a rizikófaktorokat csökkenteni, (például a testsúlyfelesleg leadásával, a térdkímélő mozgásprogrammal, bizonyos étrend-kiegészítőkkel), de ezeken túl az orvosi tárházban hatékony fájdalomcsillapító és akár porcépítő injekciós kezelések is elérhetők.

Hialuronsav injekció

Porckopás esetén az ízületbe fecskendezhető a nagy koncentrációjú hialuronsavat tartalmazó injekció, ami szinte kenőanyagként működik a porcnál. Ez a természetesen is előforduló anyag, a hialuronsav képes csökkenteni a belső súrlódást, ezáltal a mozgással járó fájdalmat is.

Az injekciós terápia hatása ugyanis alkalomról alkalomra fokozatosan adódik össze, így akár 6-8 nyolc hónapig jelentős mértékben javíthatja az ízület terhelhetőségét.

stock.adobe.com

PRP injekciós terápia

Mivel a porckopás egy lassan előrehaladó folyamat, fontos, hogy ne csak a vele járó fájdalmat próbáljuk megszüntetni, de kiemelt figyelmet fordítsunk a porc újjáépítésére, az anyagcsere helyreállítására is – ameddig még van egészséges porcszövet. Erre a feladatra alkalmas a sajátvér-, vagyis a PRP-terápia – foglalja össze Arnold Dénes Arnold a Fájdalomközpont sebésze.

Az eljárás során vérlemezkékben gazdag vérplazmát (Platelet Rich Plasma), saját vérszérumot injektálunk vissza az érintett ízületbe. A vérlemezkékben találhatóak azok az őssejtek, amelyek elősegítik az építő porcsejtek osztódását, a rugalmas porcanyag képződését.

Továbbá a kezelés hatására csökken a porcsejtek elhalása és lelassul a porc leépülését előidéző gyulladásos anyagok termelődése.

A PRP-terápia azonban az ízületi gyulladás csökkentésével természetes fájdalomcsillapítóként hat, és javítja az ízület mozgathatóságát is.

pexels.com

Orvosi kollagén injekció

Ízületi kopásnál elsősorban az ízfelszínek súrlódása okozza a fájdalmat, de ehhez társulhat az ízületet alkotó izmok, az ízületi tok feszülése vagy épp lazasága is.

Bizonyos esetekben éppen a rendellenes, laza ízületben bekövetkező mozgások következtében alakul ki a porckopás. Ez lehet az oka a porckopás okozta fájdalom időnkénti belobbanásának és visszahúzódásának is.

Az orvosi kollagéni njekciókúra szerepe ezekben az esetekben, hogy ellazítsa a görcsösen összehúzódó izmokat és erősítse a megnyúlt szalagokat, így segítve az érintett ízület stabilitását és csökkentve a fájdalmat.

pexels.com

Helyi gyulladáscsökkentő injekció

Erős fájdalmak esetén hasznos a helyi gyulladáscsökkentő kortikoszteroid injekció, ami gyorsabban és hatékonyabban képes csökkenteni a fájdalmat, mint a szájon át szedhető hasonló típusú gyógyszerek.

Az injekciós kúra hatása akár fél évig is tarthat, és jelentős eredményeket hozhat, például lehetővé teheti a fájdalommentes mozgást. Ugyanakkor ennél tartósabb használatról csak nagy körültekintéssel dönthet az orvos.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!