Nem kell napi 10 000 lépés a jótékony szívhatásokhoz

Forrás: Medical Online
Azokban a 60 évesnél idősebb felnőttekben, akik naponta nagyjából 6000-9000 lépést tettek meg, 40-50%-kal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, mint azokban, akik naponta csak 2000 lépésnyit sétáltak.

Circulation-ban december 20-án online megjelent tanulmány biztatást jelent azok számára, akik a napi 10 000 lépést elérhetetlennek találják.

A Steps for Health Collaborative részeként Amanda Paluch (University of Massachusetts Amherst) és munkatársai a napi lépések és a szív- és érrendszeri betegségek közötti dózis-válasz összefüggést vizsgálták 20 152 felnőtt (átlagéletkor 63 év, nők 52%-a) adatait tartalmazó nyolc prospektív vizsgálat metaanalízisében. A naponta megtett lépések számát minden vizsgálatban öt különböző, kereskedelmi forgalomban kapható lépésmérő eszköz egyikével mérték.

unsplash.com

A 60 éves és idősebb felnőttek átlagosan 4323 lépést tettek meg naponta, míg a fiatalabb felnőttek valamivel többet gyalogoltak.

A végső korrigált modellben a 2. kvartilisbe tartozó idősek esetén a naponta legkevesebb lépést megtévőkkel összehasonlítva, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata 20%-kal alacsonyabb volt, míg a 3. kvartilisben lévő idősebb felnőtteknél, akiknek mediánja 5520 lépés volt naponta, 38%-kal volt alacsonyabb, és 49%-kal alacsonyabb a 4. kvartilisben, akik a legtöbbet sétáltak (medián napi 9259 lépés).

Bár idősekben a megtett lépések száma fordított összefüggést mutat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával, ez az összefüggés nem volt észlelhető fiatalabb felnőtteknél. A kutatók azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a szív- és érrendszeri betegségek az öregedéssel járó betegség, és ezekben a vizsgálatokban a követési időszak valószínűleg nem volt elég hosszú.

A lépések tempója nem befolyásolta az összefüggéseket, bár a nyolc tanulmányból csak négy közölt adatot a lépések sebességről, ezért ez a megállapítás előzetesnek tekinthető.

unsplash.com

A vizsgálat üzenete, hogy mozogj többet és ülj kevesebbet!

A jelenleg inaktív felnőttek számára a fokozatosságot, az ebéd utáni rövid 5-10 perces sétát, a lépcsőn járást, az unokákkal való szabadtéri bújócskázást tanácsolják.

Ha sikerült a napi 3000 lépést elérniük, akkor pedig a napi 4000, majd 5000 lépés célul kitűzését, hisz minden egyes további fokozat a szív egészségének javulásához vezethet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!