A hidegtől vagy az új ételektől rosszabbodik az ekcéma?

Forrás: PharmaOnline
Az ekcéma első jelei már a pár hetes babán is megjelenhetnek, jellemzően azonban az 1-2. életévben, az arcon és fejbőrön jelentkeznek vörös, viszkető foltok, kiütések formájában. Az ekcémás csecsemő érzékeny, gyakran igen száraz bőre gondos ápolást igényel. Télen a kinti hideg, a fűtött szobákban a száraz levegő miatt fokozott odafigyelést igényel az ekcémás bőr. Ebben az időszakban ezért gyakoribb az ekcémás tünetek fokozódása.

A hozzátáplálás időszakában is fellángolhat az ekcéma

Az új ízek bevezetése kapcsán jelentkezhetnek különböző bőrkiütések, viszketés, csalánkiütés és ekcémás tünetek a csecsemőknél. Az étkezések kapcsán kialakuló bőrtüneteket valamilyen allergén fehérje válthatja ki, amellyel korábban még nem találkozott a kisgyermek szervezete.

Ezek a panaszok olyan esetben is kialakulhatnak, ha korábban semmilyen tünete nem volt a csecsemőnek, de a meglévő ekcéma is súlyosbodhat.

pexels.com

Honnan ismerhetjük fel a kiváltó okot?

Fontos tudni, hogy a csecsemőnél már az új ízek bevezetése előtt is jelentkeztek-e ekcémás tünetek. Ha igen, akkor sikerült-e azonosítani a kiváltó okot. Ennek hiányában ugyanis nehéz megállapítani, hogy a hozzátáplálás miatt fokozódnak az ekcémás panaszok, esetleg a hideg, száraz levegő miatt vagy más egyéb okból – magyarázza Balogh Ádám a Budai Allergiaközpont orvosa.  Első körben tehát mindig az ekcéma kiváltó okát kell megkeresni, lehetőleg még az új ízek bevezetése előtt.

Ezért fontos a tüneti napló

Korábban nem voltak ekcémás tünetek, de a téli hónapokban jelentkeznek, ami egybeesik a hozzátáplálás megkezdésével? Balogh Ádám ilyen esetben azt tanácsolja, hogy vezessünk tüneti naplót, amiben feljegyezzük, hogy milyen tünetek, mikor jelentkeztek, illetve milyen új ételt kapott a baba abban az időszakban. Nagyon lényeges, hogy a hozzátáplálás során kövessük a fokozatosság elvét, és egyszerre csak egy új ízt vezessünk be. Csak így fogjuk tudni, hogy összefüggenek-e a bőrtünetek a táplálkozással.

Ha az ekcémás tüneteket valamilyen ételallergén okozza, akkor a bőrtünetek néhány nap múlva javulni fognak, ha a kicsi étrendjéből teljesen kihagyjuk a problémás élelmiszert. Amennyiben nem látunk összefüggést az étkezéssel és az ekcéma hátterében az időjárás vagy más egyéb kiváltó ok áll, akkor további vizsgálatokra van szükség.

pexels.com

Diéta csak kivizsgálás után!

A gyerekgyógyász hangsúlyozza, hogy az ekcémás és ételallergiás tünetek esetén is nagyon lényeges az orvosi kivizsgálás. Az ekcéma kezeléséhez szükséges készítményeket a kezelőorvos írja fel, ezekkel eredményesen lehet csillapítani a viszkető érzést.

Felesleges diétás megszorításokhoz vezet, ha a gyermeket kivizsgálás nélkül kezdjük diétáztatni azért, mert csak gyanakszunk valamilyen lehetséges allergénre. Valódi ételallergia esetén az elvégzett vizsgálatokkal meg lehet határozni, hogy valóban felléphetnek-e súlyos, akár életveszélyes tünetek és emiatt szigorú diétára van szükség, vagy esetleg sütve fogyaszthat például tejet vagy tojást a gyermek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!