Az empátia szimulálható?

2023. 01. 02.
Forrás: Sg.hu
Az empátia hiánya a gépek legnagyobb hiányossága, és bármennyire sokat is fejlődnek, vagy válnak kifinomulttá, lesz, amiben nem tudják helyettesíteni az embereket. A különböző modellek akkor tudják a leghatékonyabban támogatni a felhasználókat, ha azok észszerű szociális interakciókat hajtanak végre, és azonosítják az emberek érzelmeit, illetve arányosan reagálnak is azokra.

Minden ilyen lépés növelheti az elfogadottságukat. Marisa Tschopp, a Tübingeni Egyetem Leibniz Tudásmédia Intézetének doktorandusza a mesterséges intelligenciát emberi szemszögből kutatja, hogy kiderítse a technológia milyen területeken hasznos a pszichológiában és hol rejthet veszélyeket.

pexels.com

"Kezdő pszichológusként arra voltam kíváncsi, hogy az emberek miért félnek a mesterséges intelligenciától. De mostanra eljutottam egy olyan pontra, ahol már kétségeim vannak afelől, hogy a technológiától való félelem valóban létezik-e vagy ez inkább egy leginkább a média által terjesztett képzet. Különösen, ha a bizalomról van szó, én és kollégáim egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy a vizsgálatban részt vevőknek nem igazán van problémájuk azzal, hogy megbízzanak egy algoritmusban. Ezek az én személyes megfigyeléseim; valami kialakulóban van. Ennek ellenére még mindig előfordulnak ábrázolások gyilkos robotokról vagy az androidként ábrázolt mesterséges intelligenciáról. Én is csináltam már ilyet, hogy felhívjam magamra a figyelmet."

A kutató hozzátette, hogy elég ritkán használják a pszichológiában és a pszichoterápiában a mesterséges intelligenciát, ennek oka pedig az, hogy alig van lehetőség a programok mögé nézni. De ott van például a Woebot, amellyel írásos üzeneteket lehet váltani. Úgy működik, mint egy edző, aki reagál a felhasználó problémáira és viselkedésterápiás tippeket ad.

pexels.com

Sok ilyen bot létezik, mesterséges intelligenciával és anélkül, de a Woebot a legelterjedtebb. Vannak továbbá játékalapú viselkedésterápiák, a Betwixt jó példa erre, mely egy olyan világba viszi az embereket, ahol önreflexióra ösztönzik őket, ehhez interaktív történetmesélő eszközöket használnak. Végül megemlítette még a replika AI-t, amely nagyon elterjedt Ázsiában.

A kutatóintézet doktorandusza leszögezte, hogy három évvel ezelőtt még másképp gondolkozott arról a kérdésről, hogy a mesterséges intelligencia a pszichoterapeuták helyébe lép-e vagy sem, s, hogy ez jó dolog lenne-e vagy sem. A véleménye az volt, hogy a technológia soha nem helyettesítheti a terapeutát. Most már differenciáltabban látja a kérdést.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!