Egyszerű módszerrel elérhető, hogy kevesebb alkoholt igyunk

2023. 01. 09.
Forrás: Medical Online
A kutatók most egy egészen új módszert találtak arra, hogy rávegyék az embereket az alkoholfogyasztásuk csökkentésére: ez nem más, mint annak a hangsúlyozása, hogy az ivással nő a rák kockázata, mindezt párosítva az elfogyasztott italok tudatos számontartásával.

A túl sok ivás nem csak rákhoz vezethet. Megannyi probléma hozható vele összefüggésbe, például a korai halálozás, szívbetegségek, emésztési problémák, de a demencia kockázata is fokozódik általa.

Az Addictive Behaviors folyóiratban publikált tanulmányhoz 7995 ember töltötte ki az első kérdőívet, közülük a másodikat három héttel később 4588, és végül 2687 ember fejezte be az utolsót három héttel a második után. A résztvevőket különböző csoportokra bontották, és különböző reklámokat és üzeneteket mutattak nekik az ivásról.

pexels.com

A kontrollcsoporthoz mérten egy tesztcsoport módszere emelkedett ki szignifikánsan: amelyik tévéreklámot látott az italfogyasztás és a rák kapcsolatáról, kiegészülve azzal a javaslattal, hogy számolják az este során elfogyasztott italokat.

Ez volt az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy az emberek megpróbálják csökkenteni az alkoholbevitelüket. Mindez a gyakorlatban is meglátszott: a hat hét alatt ez a módszer volt az egyetlen, ami tényleges csökkenést idézett elő az alkoholfogyasztásban.

A WHO szerint a korai halálozások 7 százaléka köthető az alkoholfogyasztáshoz.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!