Légy hálás és boldogabb lehetsz!

2022. 12. 31.
Forrás: medicalonline
„Amikor boldogabbá válunk, nemcsak az öröm, az elégedettség, a szeretet, a büszkeség érzései fokozódnak, hanem életünk egyéb területein is javulás lesz megfigyelhető: erősödik az immunrendszerünk, energikusabbak leszünk, nő a munka és a többi ember iránti elkötelezettségünk. Valamint nemcsak mi magunk, hanem közösségünk, sőt az egész társadalom jól jár azzal, ha mi boldogabbak vagyunk” – írja Sonja Lyubomirsky, amerikai boldogságkutató.

1. A jelentudatosság (mindfulness) egyik alapgondolata: tervezzünk tudatosan, ne hagyjuk, hogy csak „történjenek” velünk a dolgok. Ezért az első lépés, hogy időpontot egyeztessünk „önmagunkkal” arra, hogy számot vessünk. Készüljünk rá erre, vegyünk magunkhoz egy csésze teát, kávét és a naptárunkat, valamint egy jegyzetfüzetet vagy naplót. 

unsplash.com

2. Írd le mindazt, amit idén elvégeztél, és számodra mérföldköveket jelentenek. Tudományosan bizonyított tény, hogy ha az eredményeket listázzuk, akkor az agy jutalomközpontja aktivizálódik, ezzel energiát és motivációt felszabadítva a jövő évre.

3. Minden pontnál írd le azt is, hogy melyik tulajdonságod, képességed segített a sikerhez: a kitartásod, jó prezentációs képességed vagy éppen analitikus gondolkodásod, kreatív ötleteid?

4. Következő lépésként gondold végig azt is, hogy ki és mi járult hozzá az előző listán szereplő eredményekhez. Személyes üzenetedben megírhatod, miért is vagy hálás a kollégádnak, barátaidnak, családtagjaidnak. Próbálj meg részleteket és személyes elemet is belevonni, például miért jelentett számodra éppen abban a helyzetben segítséget a közreműködése. 

unsplash.com

5. A sikerlista elkészítése során biztosan lesznek majd olyan témák, melyek átgondolása közben nem lesz teljes az öröm, nem a tervek szerint valósultak meg ezek. Itt érdemes megfogalmazni, hogy milyen okok, körülmények akadályozhatták a folyamatot. Legyünk reálisak, ha vannak olyan részei melyen nekünk kell változtatni, akkor azok felkerülnek a jövő évi listára, azok a dolgok, melyekre nem volt ráhatásunk az „elengedés” oldalon kapnak helyet. 

6. A reális optimista szemlélet azt vallja, hogy a hiba és kudarc lehetőséget is biztosít a fejlődésre, ezért bűntudat helyett gondoljuk át, mit tanultunk magunkról, miben tudunk fejlődni az elkövetkező évben. 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!