Rövidlátás – járványszerűen terjed és vaksághoz is vezethet

2022. 12. 30.
Forrás: pirulakalauz.hu
A rövidlátás világszerte egyre többeket érintő probléma. Magyarországon a rövidlátók aránya 2000 és 2020 között másfélszeresére nőtt. Világszinten várhatóan háromszorosára nő a rövidlátók száma 2050-re, az ezredfordulóhoz viszonyítva. A legnagyobb arányú emelkedés a Távol-Keleten tapasztalható, ahol a fiatalkorúak több mint 90%-a rövidlátó.

A rövidlátás kialakulásának genetikai okai is vannak, de a járványszerű terjedés környezeti okokkal magyarázható. A természetes fény hiánya, a fizikai inaktivitás, a számítógép előtt eltöltött idő jelentős mértékben növeli a rövidlátás kockázatát – ezt igazolják a statisztikák is.

unsplash.com

Bár a rövidlátás szemüveggel, kontaktlencsével korrigálható, a betegség gyors terjedése súlyos következményekkel jár. Az előrejelzések szerint ugyanis 2050-re a rövidlátás lesz a vakság fő oka. A rövidlátók szemgolyója “megnyúlik”, ez pedig fokozza a retinaleválás kockázatát, ami vaksághoz vezethet.

Már enyhe rövidlátásnál is többszörös a retinaleválás kockázata, −3,00 dioptriánál nagyobb rövidlátás esetén pedig a jól látó szemhez képest tízszeres a kockázat.

Minél korábban jelentkezik a rövidlátás, annál nagyobb a kockázat a súlyos rövidlátás kialakulására – valamint a vakságra is.

A rövidlátás kockázatcsökkentésére van mód, és nem is olyan bonyolult: minél több időt kell szabadban, természetesen fényben tölteni, minél többet kell mozogni – és ami a legfontosabb, a lehető legrövidebb időt kell képernyő előtt tölteni, különösen gyermekkorban. 

5 év alattiak legfeljebb 1 órát17 év alattiak legfeljebb 2 órát tölthetnek képernyő előtt anélkül, hogy a rövidlátás kockázata jelentősen fokozódna.

pexels.com

Azoknak pedig, akik munkájuk miatt kénytelenek napi több órát tölteni a számítógép előtt, hasznos lehet a 20/20/20 gyakorlat végzése.

Az Amerikai Szemészorvosok Társaságának javaslata szerint 20 percenként legalább 20 másodpercen át a képernyő bámulása helyett legalább 20 méter távolságra célszerű fókuszálni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!