Kétszer annyi nőt érint a hosszú-COVID szindróma, mint férfit

2022. 12. 29.
Forrás: Budai Egészségközpont
COVID-fertőzöttek között nagy arányban alakul ki valamilyen tartós, hosszabb ideig fennálló szövődmény. Gyakori a fáradékonyság, a szaglásprobléma, a köhögés, a nehézlégzés, a szívdobogásérzés, de számos más tünet is megjelenhet. Ha a panaszok a fertőzés lezajlása után 12 héttel is fennállnak, akkor a szakirodalom szerint ún. long-COVID (vagyis hosszú COVID) szindrómának nevezzük. A Washingtoni Egyetem friss tanulmánya szerint ez kétszer akkora valószínűséggel alakul ki a nőknél, mint a férfiaknál.

A COVID-19 fertőzés a tüdők érintettsége mellett akár más szerveket is károsíthat, ezzel növelve a hosszú távú egészségügyi problémák kockázatát. 

A pácienseknél az akut fertőzést követően 4-6 hét múlva is jelentkezhetnek panaszok, ilyen esetekben beszélhetünk post-COVID szindrómáról, de 12 hét után már long-COVID-nak nevezzük ezt az állapotot.

pexels.com

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) felkérésére készült elemzés szerint Európában 17 millióan szenvedtek valamilyen elhúzódó panasztól, valamint nőknél kétszer akkora eséllyel történt ez meg.

A WHO felhívja a figyelmet a problémára, valamint a további kutatások, a kezelés és a rehabilitáció fontosságára. Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója szerint a long-COVID-ban szenvedőknek több támogatásra, szolidaritásra van szükségük.

A leggyakoribb post-Covid tünetek

Akár enyhe koronavírusos megbetegedés esetén is kialakulhatnak hosszútávú szövődmények, melyek változatosságát részben az magyarázza, hogy különböző szervrendszerek lehetnek érintettek . Ha a panaszok a fertőzés lezajlása után 12 héttel is fennállnak, akkor a szakirodalom szerint ún. long-COVID (vagyis hosszú COVID) szindrómával kell számolnunk.

A hosszútávú következmények nagyobb eséllyel alakulnak ki súlyos koronavírus-fertőzés után, túlsúly, elhízás, cukorbetegség, asztma vagy dohányzás esetén. Szintén nagyobb eséllyel alakul ki post- vagy long-COVID szindróma időseknél és nőknél.

pexels.com

Tünetek:

  • koncentrációs zavarok
  • szívdobogásérzés
  • hajhullás
  • mellkasi fájdalom
  • alvászavar vagy álmatlanság
  • légzési nehézség
  • eltérés a szaglásban
  • fáradékonyság

A változatos post-COVID szövődmények kialakulásának pontos okát jelenleg még nem ismerjük, de a tudósok és az orvosok szerint a válasz abban keresendő, hogy a koronavírus számos szerv területén képes kötődni az emberi sejtekhez.

Rehabilitáció

A súlyos lefolyású, döntően intenzív osztályos ellátást ígénylő COVID-19 fertőzésen átesett páciensek rehabilitációs kezelésre szorulnak, amit érdemes minél hamarabb elkezdeni. A szív és a tüdő rehabilitációja mellett a nyelés- és a beszédkészség rehabilitációja is szükséges lehet.

Azonban érdemes azoknak is pár tanácsot megfogadni a mindennapi életbe való visszatérés előtt, akik enyhébb tünetekkel estek át a betegségen.

pexels.com

Post-Covid étrend

A regenerációban a megfelelő étrend és életmód is sokat segíthet. Fontos, hogy ne ilyenkor kezdjünk tápanyagokat korlátozó diétába, mivel ezzel tovább gyengülhet a szervezet védekezőképessége.

A betegség lefolyása során bekövetkező súlyvesztés nem zsírból, hanem izomból történik, ezért is érdemes figyelni a megfelelő energia és fehérjebevitelre. Ajánlott zsírszegény fehérjeforrásokat választani, például szárnyasok, halak, tojás, sovány tej és tejtermékek. Az immunrendszer erősítéséhez hozzájárul, ha több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, illetve a megfelelő D-vitaminszintre is figyelünk.

A sporthoz és a munkához való visszatérés

A testmozgáshoz, sporthoz, munkához való visszatérés folyamata függ attól, hogy milyen volt az állapotunk a COVID-fertőzést megelőzően, milyen tünetekkel járt a betegség, illetve milyen szövődmények alakultak ki.

Az akut fázist követően fokozatos fizikai aktivitást javasolnak. Kis intenzitású gyakorlatokkal kezdjünk, majd heteken keresztül folyamatosan növeljük a terhelést. Ha a testmozgás hatására új tünetek jelennek meg, akkor ajánlott egy orvosi kivizsgálás, esetleg egy post-COVID ellátásban jártas szakrendelő felkeresése. Az aktív sportolóknak vagy fizikailag megerőltető munkát végzőknek, ajánlott a kardiológiai szűrővizsgálat.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!