A fiatal felnőttek és középkorúak alszanak a legkevesebbet

2022. 12. 28.
Forrás: ng.hu
A University College London számolt be a szakembereik részvételével végzett kutatásról, amely szerint az ember 33 éves koráig egyre kevesebbet alszik, majd innentől kezdve 53 éves koráig ismét egyre többet.

A kutatók egy eredetileg az Alzheimer-kór vizsgálata céljával készített, neurológiai elváltozások kiértékelésére alkalmas mobiltelefonon játszható játékon keresztül vizsgáltak meg 63 országból 730 ezer embert. Bár a játék fő célja nem ez, az orvosi információkon túl az egyes emberek életének apróbb részleteit is felmérték, így azt is, hogy valaki mennyit alszik, mivel ezek az adatok az idegrendszeri vizsgálatokhoz hasznos információkat nyújtanak.

Kiderült, hogy a felmért emberek átlag 7,01 órát aludtak naponta, a nők 7,5 perccel többet. A legtöbbet a résztvevők közt a 19 évesek aludták, majd az emberek 20-as és kora 30-as évei során az alvás napi mennyisége gyorsan csökkent. 33 éves kortól 53 éves korig lassult az alvásmennyiség csökkenése, 53 után pedig ismét egyre többet aludtak az alanyok. Mintegy 70 éves korra értek vissza oda, ahol 30 évesen jártak, a napi alvással töltött idő tekintetében.

freepik.com

Érdekes eltérések voltak országonként is. A kelet-európai népesség napi 20-40 perccel többet aludt az átlagnál, a legkevesebbet pedig olyan délkelet-ázsiai országok lakói aludták, mint Malajzia, Indonézia vagy a Fülöp-szigetek. Az Egyenlítőhöz közelebb élők egy kicsivel kevesebbet aludtak, mint az attól távolabb lakók.

Ez volt az első olyan kutatás, amelyben igazán nagy mennyiségű alany adatain alapultak az eredmények, és ennek köszönhetően az apróbb részletekre is fényt deríthettek a felmérésben.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!