Mit használjunk súrolószer helyett?

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete
Mivel a tisztítószerek teljes összetételét nem kötelező ráírni a flakonra, ezért nehéz eligazodni abban, hogy pontosan mi a hatóanyaga és mennyire veszélyes az adott termék. A legtöbb hagyományos súrolószer maró hatású anyagokat tartalmaz, ezeket gyerekek vagy kisállatok mellett mindenképpen érdemes kerülnünk.

A hulladéktermelés sem elhanyagolható szempont, hiszen hagyományos bolti súrolószert szinte csak műanyag flakonban találunk. Ezek újrahasznosítása csak alapos tisztítás után lehetséges, persze csak akkor, ha maga a műanyag típusa alkalmas erre.

Sok gyártó felismerte, hogy a zöldebb tisztítószerek iránt egyre nő a kereslet, ezért sajnos sokszor zöldrefestés áldozatává is válhatunk, ha nem olvasunk a sorok között.

Milyen félrevezető állítások lehetnek egy súrolószeren?

  • 100%-ban lebomló illatanyag – tehát nem az egész termék, csak az illatanyag lebomló, ám ettől még lehet szintetikus és allergén,
  • természetes eredetű tisztító összetevő – szintén nem teljes mértékben természetes eredetű a termék maga, lehetnek benne veszélyes vagy egyszerűen csak felesleges hatóanyagok, töltőanyagok.

A bolti termékekben közös, hogy sokszor szódabikarbóna vagy mészkőpor a hatóanyag, amit viszont sokkal olcsóbban beszerezhetünk magukban!

pexels.com

Mit használjunk helyette?

Nagyanyáink jól bevált súrolószere a szódabikarbóna.

Mindenféle zsíros szennyződésre használható.

Segítségünkre lesz a fürdőszobában a szappanmaradékok eltávolításában is.

 Remekül megköti a szagokat.

 Meleg vízben könnyen oldódik.

Hogyan használjuk?

Mosdókagyló, mosogatótálca, tűzhely, WC és kád tisztításához kiváló.

Kifejezetten zsíros lerakódás esetén érdemes mosószódával együtt használni.

Makacs szennyeződéseknél sokat segíthet egy kis vizes vagy gőzös előkészítés, áztatás, így kevesebb súrolással is tiszta lesz a végeredmény.

freepik.com

Mire ügyeljünk?

Ha fehér nyomot hagy a szódabikarbóna a felületen, töröljük át ecetes ronggyal.

Megfelelően szellőztessünk ki, a keletkező szén-dioxid miatt.

Érzékeny felületeket és kényesebb műanyagokat nem szabad szódabikarbónával sikálni!

Mit tegyünk, ha hiányzik a súrolószerek illata?

Készíthetünk előre súroló pasztát, ezt nyugodtan illatosíthatjuk természetes illóolajokkal (teafa, citrom, narancs, levendula például jó választás), így a “tisztaságillat” sem fog hiányozni.

Házi súrolószer recept:

  • ¾ csésze szódabikarbóna
  • ¼ csésze mosogatószer (vagy 2 teáskanál folyékony fekete szappan)
  • 1 evőkanál víz
  • 10 csepp illóolaj

freepik.com

Keverjünk össze mindent egy tálban. Miután felvittük a felületre hagyjuk hatni 10 percig, majd dörzsöljük át egy kicsit. Használhatjuk mosdókagylóhoz, csempéhez, WC-csészéhez, de akár egy régi fogkefével fugák tisztításához is.

Jó hír, hogy a  szódabikarbóna kapható papír csomagolásban is.

A szódabikarbóna akár harmadáron is megkapható, mint a hagyományos súrolóporok, amik veszélyes anyagokat tartalmazhatnak, miközben ezeket a fürdőszobai, sőt, étellel érintkező konyhai felületeinken használjuk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!