Karácsonyi gyógyító növények

Nem is gondolnánk, de karácsonykor rengeteg, elsősorban nem a gyógyhatásáról ismert gyógynövény vesz minket körül. Gondoljunk csak a dekoráció fő elemére, a fenyőfára; az illatával csodás karácsonyi emlékeket felidéződiós bejglire vagy a mézeskalács fűszereire: a csillagánizsra, a szegfűszegre, a fahéjra, a gyömbérre és a szerecsendióra. Amellett, hogy megidézik a karácsony hangulatát, nagyon sok pozitív tulajdonsággal rendelkeznek.

Csillagánizs: Vietnámban és Délnyugat-Kínában őshonos gyümölcs, melyet szárított formában fűszerként használunk. Elsősorban afrodiziákumként ismert, de antibakteriális és köptető hatása miatt köhögéscsillapítót is készítenek belőle, valamint emésztési problémákra, illetve a csecsemőknél, gyerekeknél előforduló kólika enyhítésére is használható. Beszerzésénél vigyázzunk, hogy ne keverjük össze a japán csillagánizzsal, mert az epilepsziás rohamot, illetve komoly vese- és húgyúti gyulladást válthat ki!

Dió: Kitűnő fehérjeforrás, rengeteg antioxidánst, rostot, vitamint (A-, B- és E-vitamin) és ásványi anyagot (fluor, magnézium, mangán, kálium, réz, szelén) tartalmaz. Az ókori görögök kutyaharapás gyógyítására és féregűzőként, a középkorban reuma- és idegpanaszokra, a népi gyógyászatban pedig vérszegénység, sápadtság ellen használták. A diófalevél teája hatásos gyomorbántalmak és hasmenés kezelésére. Viszont vigyázzunk, mert az arra allergiásoknál nagyon súlyos rohamot válthat ki a diófélék fogyasztása!

pexels.com

Fahéj: Az egyik legjellegzetesebb illatú karácsonyi fűszer értágító hatású, segíti az emésztést, csillapítja a hasmenést és a hányingert, valamint csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet. Kenőcsként vagy olajként használva segít a reuma és a hátfájás ellen. Viszont terhesség alatt nem ajánlott a használata, ugyanis fejfájást, hányingert vagy szédülést okozhat, nagyobb mennyiségben pedig gátolja a véralvadást, károsíthatja a májat.

Fenyő: A fenyőféléket évezredek óta hasznosítják a gyógyászatban. A tűlevél rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, a fenyőrügyből készült szirup nyákoldóhatású, gyógyítja a náthát, a köhögést, a torokfájást, sőt enyhíti a reumás betegek panaszait is. Illóolaja fertőtlenítő, nyákoldó, köptető, erősítő, élénkítő és gyulladáscsökkentő hatású, így érdemes egy pár csepp fenyőolajjal párologtatni az otthonunkban.

Gyömbér: Több egészségügyi kutatás is bizonyítja, hogy a gyömbér különböző gyógyító hatásokat fejt ki az emberi testben, és így számos betegség kezelésében rendkívül hatékonynak bizonyul.Többek között megnyugtatja a felkavarodott gyomrot, féken tartja a vércukorszintet, javítja a szív egészségét, segít megelőzni a megfázást és az influenzát,csillapítja a köhögést, enyhíti a migrént, illetvea menstruációs és az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat.

stock.adobe.com

Szegfűszeg: Az egyik leghatékonyabb afrodiziákumként ismert fűszert pirosló virágbimbókból készítik: a zsenge bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, amíg a közismert barnára nem sötétednek. Nyugtató, érzéstelenítő, gyulladásgátló hatása miatt hatékonyan csillapítja a fogfájást. Enyhíti az émelygést, a hányingert, a torokfájást, és csökkenti a szárazköhögés tüneteit. Frissíti a leheletet és javítja az emésztést.

Szerecsendió: Pikáns íze miatt elsősorban sütemények ízesítésére használjuk. Összetett gyógyhatással rendelkezik: gyulladáscsökkentő, antibakteriális, köptető hatású. Jó hányinger, szédülés, hasi és menstruációs görcsök, valamint hasmenés ellen.Viszont óvatosan fogyasszuk, mert nagyobb mennyiségben hallucinációt, görcsöket, émelygést, szédülést okozhat!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!