Hogyan lehet macskabiztos a karácsonyfa?

2022. 12. 20.
Forrás: PETA
Szerencsére néhány egyszerű trükk segítségével megőrízhetjük a macskák és a karácsonyfa biztonságát is.

A fa megvásárlása

Vegyünk műfenyőt: az igazi fenyőfák csodálatosak, azonban a fenyőtű veszélyes lehet a macskák számára, hiszen lenyelve súlyos egészségügyi kockácatot jelenthet. Manapság már nem nehéz igazán élethű műfenyőt találni, amelyet aztán éveken át használhatunk.

Legyen kicsi: minél kisebb a fánk, annál biztonságosabb a macskánk számára. Ha a fa egy váratlan "macskatámadás" esetén feldőlne, kevésbé valószínű, hogy megsérül a macska, illetve könnyebb díszíteni is.

freepik.com

A fa felállítása

Mielőtt feldíszítenénk a fát, pár napig nyugodtan hagyjuk a lakásban, hátha a macskánk karácsonyig ráun. Így a macskának is van ideje megvizsgálni, és mi is megbizonyosodhatunk róla, hogy a fa szilárdan áll. Segíthet, hogyha a tetejénél fogva egy madzaggal a falhoz rögzítjük, így kisebb az esélye, hogy feldől, amikor a macskánk úgy dönt, hogy azon szeretne ugrálni.

Próbáljuk meg minél távolabb tenni azoktól a bútoroktól, ahonnan a macskánk szeret "kilőni", így csökkenthetjük az esélyét, hogy a fán landoljon.

Távol tarthatjuk a macskát a fától, ha fóliába csomagoljuk a fa törzsét és citrom-vagy narancshéjat helyezünk el körülötte, mivel a legtöbb macska utálja a fóliát és a citrusos illatokat.

freepik.com

A fa díszítése

A rutinos gazdik már tudják, hogy macskás lakásban a díszeket inkább a fa felső részére és a törzséhez közelebb érdemes elhelyezni, semmiképp sem az ágak végén.

Óvatosabban kell bánnunk a fényekkel is. Az égősorra ugyanaz vonatkozik, mint a díszekre: igyekezzünk inkább a fa közepe felé tenni! Amikor elmegyünk otthonról, vagy nem tudjuk a macskát felügyelni, húzzuk ki a vezetéket a konnektorból, és ha úgy látjuk, hogy szívesen rágcsálja a vezetéket, jobban tesszük, ha levesszük a fáról, mielőtt a macskánk áramütést szenvedne.

Macskás lakásban felejtsük el a karácsonyi boákat és girlandokat: lehet, hogy olcsó és mutatós, de komoly veszélyt jelent a macskákra nézve. Az apró csillogó részeket lenyelhetik, ami akár fulladáshoz vezethet, vagy a beleikbe szorulhat. 

Ne kockáztassunk olyan dekorációkkal sem, mint például a gyertya, az apró díszek (fulladást okozhat), vagy a műhó (káros vegyszereket tartalmazhat), illetve a macskák számára mérgező ételeket és növényeket is kerüljük: a csokoládét, a mikulásvirágot, a fagyöngyöt, a cikláment, a liliomot vagy az amarilliszt. 

freepik.com

Ne stresszeljünk!

Tegyünk meg mindent a gyönyörű és biztonságos fa felállításáért, és fogadjuk el, hogy bármit is teszünk, a macskánk fel fog mászni a fára, esetleg "újradíszíti" azt. De éppen ezért tartjuk őket – hogy ne legyen túlságosan unalmas az élet vagy a karácsony.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!