Nem alkalmasak a növényi tejek a tehéntej helyettesítésére

2022. 12. 17.
Forrás: PharmaOnline
A kutatások azt bizonyítják, hogy a rizs-, a kókusz- és a mandulatej nem tartalmazza azokat a szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket, amikre a szervezetnek szüksége van.

Jogosan merül fel a kérdés: "de hát, ha rá van írva a dobozra, hogy van benne +kalcium, +magnézium és még sok más vitamin és ásványi anyag?"

Erre a kérdésre pedig az a válasz, hogy hiába tüntetik fel a dobozon, a növényi tejhez adott kalcium nem teljesen ugyanaz, mint ami a sima tejben található. A hozzáadott kalcium nem képes ugyanúgy felszívódni, mint amikor természetes forrásból visszük be a szervezetünkbe.

A növényi tejek közül jelenleg a szójatej az, ami egészen jó eredményekkel végzett, hiszen ennek van a legnagyobb fehérjetartalma, majdnem megközelíti a tehéntejét. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy aki allergia miatt, vagy más okokból növényi tejre cseréli a tehéntejet, mindenképp figyeljen arra, hogy egyéb forrásból fedezze az elegendő szénhidrát- és fehérjeigényt.

stock.adobe.com

Ha tehát nem szenvedünk laktózintoleranciában, akkor érdemesebb inkább a hagyományos verziókat fogyasztani, gyakran ugyanis a növényi tejek hozzáadott cukrot is tartalmazhatnak, így magasabb a szénhidráttartalmuk, amik ezért igencsak megemelik a vércukorszintünket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!