Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Nem alkalmasak a növényi tejek a tehéntej helyettesítésére

Módosítva: 12/17/2022 1 perc AktuálisTejtermékekÖsszes cikk
A kutatások azt bizonyítják, hogy a rizs-, a kókusz- és a mandulatej nem tartalmazza azokat a szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket, amikre a szervezetnek szüksége van.

Jogosan merül fel a kérdés: "de hát, ha rá van írva a dobozra, hogy van benne +kalcium, +magnézium és még sok más vitamin és ásványi anyag?"

Erre a kérdésre pedig az a válasz, hogy hiába tüntetik fel a dobozon, a növényi tejhez adott kalcium nem teljesen ugyanaz, mint ami a sima tejben található. A hozzáadott kalcium nem képes ugyanúgy felszívódni, mint amikor természetes forrásból visszük be a szervezetünkbe.

A növényi tejek közül jelenleg a szójatej az, ami egészen jó eredményekkel végzett, hiszen ennek van a legnagyobb fehérjetartalma, majdnem megközelíti a tehéntejét. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy aki allergia miatt, vagy más okokból növényi tejre cseréli a tehéntejet, mindenképp figyeljen arra, hogy egyéb forrásból fedezze az elegendő szénhidrát- és fehérjeigényt.

stock.adobe.com

Ha tehát nem szenvedünk laktózintoleranciában, akkor érdemesebb inkább a hagyományos verziókat fogyasztani, gyakran ugyanis a növényi tejek hozzáadott cukrot is tartalmazhatnak, így magasabb a szénhidráttartalmuk, amik ezért igencsak megemelik a vércukorszintünket.

A kutatások azt bizonyítják, hogy a rizs-, a kókusz- és a mandulatej nem tartalmazza azokat a szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket, amikre a szervezetnek szüksége van.