Mi az RSV és miért veszélyes?

Forrás: Sajtóközlemény
Főleg a kisgyermekeket és az időseket támadja meg, tünetei hasonlóak, mint az influenzáé és a Covid–19-é. Jó hír, hogy 15 percen belül kimutatható egy már Magyarországon is kapható otthoni kombinált gyorsteszttel!

Évente százezer RSV-gyermekhalál a világon

Az RSV-ről (Respiratory Syncytial Virus) és az általa okozott légúti betegségről viszonylag kevés szó esik, nincs a köztudatban, pedig szinte minden gyermek átesik az RSV-fertőzésen kétéves koráig, ahogy az az Egyesült Államok kormányzatához tartozó Centers for Disease Control and Prevention (Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok) weboldalán is olvasható. A hathónaposnál fiatalabb, RSV-fertőzésben szenvedő gyerekek közül minden százból egy-kettőnek még kórházi kezelésre is szüksége lehet, s az USA-ban becslések szerint évente 58 ezer, 5 évesnél fiatalabb gyerek kerül kórházba emiatt. 

pexels.com/cdc

 

Kaliforniai rémálom

S hogy miért került előtérbe az RSV az utóbbi időben? Mert idén hirtelen megnőtt e fertőzések száma. Ennek oka, hogy sokkal több az olyan csecsemő, akik korábban nem voltak kitéve az RSV-nek, mert vagy közvetlenül a koronavírus-járvány előtt, vagy annak felfutása idején születtek – amikor nagyon kevés ilyen vírus keringett a levegőben –, és nem alakult ki az immunitásuk, mint a gyermekeknek általában, életük első néhány évében. Különösen október második felétől emelkedik egyes amerikai kórházakban az RSV-vel fertőzött gyerekek száma. Vannak olyan kórházak, amelyek fertőző osztályain már csaknem egyformán egyharmadnyi a Covid–19, az influenza vírusos és az RSV-fertőzöttek aránya.

 

Cseppfertőzéssel, gyorsan terjed

E vírus a légzőrendszer nyálkahártyájának sejtjeit támadja meg. Cseppfertőzéssel, igen gyorsan terjed, melynek oka, hogy nem veszít fertőzőképességéből élettelen felszíneken, így a használati tárgyakon, kilincseken is megmarad.

 

Többnyire enyhe, megfázásos tünetei nagyjából hasonlóak, mint amelyeket az influenza A és B vírusok, illetve a koronavírus okoznak. Az RSV fertőzőképessége nagyjából hasonló, mint a Covid–19-é.

 

Az RSV-fertőzés időtartama általában 4–6 nap. Az enyhe tünetek azonosak a gyermekeknél és a felnőtteknél.

 

Súlyosabb panaszok főleg az 5 év alatti gyermekeknél, illetve a krónikus és súlyos betegségekben szenvedő (diabétesz, legyengült immunrendszer, rosszindulatú daganatos megbetegedések stb.) felnőtteknél, valamint az idősebb embereknél jelentkeznek. Jellegzetes szövődményeik alapján az egyes vírusfajták már könnyebben azonosíthatók. 

 

A fertőzések ismétlődő jelleggel fordulhatnak elő, különösen a veleszületett szív- és tüdőbetegségben szenvedőknél. A kórházba kerülőknek oxigénre, gépi lélegeztetésre (légzés rásegítésre) lehet szükségük. A legtöbb fertőzött állapota e kezelések hatására javul, és néhány napon belül hazatérhet.

 

Veszélyesebb az influenzánál

Az idősebbek körében azonban az RSV még az influenzánál is veszélyesebb lehet. A Clinical Infectious Diseases amerikai szakkiadvány beszámol egy kutatásról, melynek eredménye kimutatta: az RSV-fertőzés az idősebb embereknél az influenza-fertőzéshez képest hosszabb kórházi idővel, a tüdőgyulladás és az intenzív osztályra való felvétel nagyobb esélyével, valamint a kezelést követő évben a halálozás nagyobb kockázatával járhat együtt.

 

Ha a beteg a kórházi ápolást követően túl is éli az RSV-t, állapota súlyosbodhat, és hosszú távon halálosabb lehet, mint az influenza. Dr. Tseng Hung Fu Tseng, a tanulmány társszerzője szerint az emberek alábecsülik az RSV-fertőzésből fakadó betegségek súlyosságát. De mivel ma már az újabb légúti vizsgálatok lehetővé teszik több légúti kórokozó – így az RSV azonosítását, mint az influenzaszerű megbetegedések okozóját –, mindez megváltozhat.

 

Ám tény, hogy a vírus felismerése, az általa okozott betegségek kezelhetősége ellenére eddig még nem létezett olyan hatásos ellenszere, mint az influenzának.

 

stock.adobe.com

Tüneti kezelés és megelőzés

Az RSV-fertőzést elsősorban tünetileg lehet kezelni; ez a gyerekeknél köhögés elleni váladékoldó, orrcsepp használatát jelenti, esetleg orrtisztítást, orrszívást, a láz csillapítását, ha szükséges, a hörgők tágítását. Kórházi kezelésre akkor van szükség, ha a szövődmények súlyossága ezt indokolttá teszi (például légzési elégtelenség vagy kiszáradás esetén, ha a szervezetnek plusz oxigénre, infúzióra van szüksége).

 

Többgyermekes családok esetében fokozottan fennáll a fertőzés veszélye, hiszen egy közösségbe járó gyermek, hazahozva a fertőzést, könnyen meg tudja fertőzni az egész családot, de mindez fordítva is igaz: egy megfertőződött család egyetlen tagja akár egy egész közösségben el tudja terjeszteni a vírust. Ezért is fontos a higiénés szabályok betartása.

 

Különösen a téltől tavaszig tartó járványszezon idején mossunk még gyakrabban kezet szappannal, használjunk kézfertőtlenítőt, mosatlan kézzel ne érintsük meg az arcunkat, szemünket, orrunkat, szánkat. Takarjuk el szájunkat, ha köhögünk, tüsszentünk (lehetőleg figyelmeztessünk erre másokat is). Ne használjunk poharakat, evőeszközöket másokkal együtt, főleg olyan emberekkel, akiknek megfázásos tüneteik vannak.

 

Tisztítsuk, fertőtlenítsük azokat a felületeket, tárgyakat, melyeket sokan megérintenek (játékokat, mobiltelefonokat, tableteket, kilincseket). Ezeket a koronavírus-járvány alatt már megtanulhattuk, csakúgy, mint a maszkviselést közösségi terekben vagy tömegközlekedési eszközökön.

 

Fontos ezek mellett a vitaminkészítmények (C és D) szedése a vírusos fertőzések megelőzése, az immunrendszer erősítésére érdekében.

stock.adobe.com 

 Szerencsére már Magyarországon is megjelent az a kombinált otthoni gyorsteszt, melynek tesztkazettája egyszerre mutatja ki, hogy az influenza A, az influenza B, a Covid–19 vírusa, RSV, vagy ezek közül esetleg több is jelen van-e a szervezetünkben (főleg a gyerekeknél okozhat több vírus is egyszerre fertőzést).  Mindez elvégezhető egyetlen önteszttel, és az eredmény 15 percen belül elkészül. A teszteket az orrlyukból származó mintavételi módszerrel, fájdalommentesen lehet használni.

 

„Mivel a három fertőzés tünetei között igen jelentős az átfedés, komoly veszélyeket előzhetünk meg azzal, ha mielőbbi és pontos vírusazonosításra vagyunk képesek a kombinált tesztekkel, mert így a célirányos kezelés gyorsan megkezdődhet és a súlyos szövődmények kialakulása is könnyebben megelőzhető” – hívja fel a figyelmet dr. Várnai Péter, az A-Lab Pharma orvosszakértője.

 

Pozitív eredmény esetén a beteg azonnal megkezdheti elkülönülését, és így megóvhatja szűkebb és tágabb környezetét attól, hogy ők is megfertőződjenek, mellyel a járvány is mérsékelhető. 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!