Érdekességek a csokimikulásról
Az első csokimikulások a Henri Nestlé nevéhez fűződő tejcsoki 1875-ös „születése” után pár évvel már megjelentek a boltok polcain. Teljesen tömörek voltak, hiszen az üreges csokigyártás technológiája ennél sokkal később, csak az 1970-es éveben fejlődött ki.
A Nestlé diósgyőri gyára az egyetlen kizárólag üreges csokifigurát gyártó üzem a Nestlé csoporton belül. A világ 25 országába szállítanak innen ünnepi csokifigurákat, olyan országokban is, mint Brazília vagy Japán.
Tudtad?
- A diósgyőri Nestlé gyárban külön szobrászműhelyben kezdődik a figurák élete, ahol a tervezők, mint jó szobrászmesterek papíron tervezik, majd szoborrá alakítják a formákat. A szobrok alapján készülnek az öntőformák
- A szobrok alapján műanyag formák készülnek, ráadásul nem egy egész figura, hanem két fél. A csokifigurát két félben öntik ki, hagyják kihűlni a feleket, majd miután kihűlt, az egyik felébe kerülnek a drazsék. Ezután megmelegítik az éleket, és ráillesztik a hiányzó részt a töltött félre. Miután ismét kihűlt a ragasztás helye, kezdődhet a csomagolás.
- A bonyolultabb figurákat mind a mai napig kézzel csomagolják. Nagy figyelmet igényel ez a feladat, hiszen attól igazán szépek, hogy az arcuk, a ruhájuk, minden apró részlet a helyén van.
- A kézi csomagolásnál a figurákat „sminkelik” is! Ez igazából a csomagolás utolsó lépése, ahol kifényesítik, teljesen elsimogatják a csokiformán a csomagoló anyagot.
- Országonként eltérő, hogy milyen méretű, ízesítésű és csomagolású üreges termékekre van igénye a vásárlóknak. Míg Németországban a mentolos étcsokoládés figurákat kedvelik nagyon, addig Nagy-Britanniában a fehér csokis a kedvenc.
- A diósgyőri gyárban kizárólag valódi tej- és étcsokoládéból készült csokifigurák készülnek, de sok érdekes ízesítést is itt fejlesztettek. Innen indultak útjukra a keksszel, mogyoróval, gabonapehellyel dúsított csokifigurák is.
- A diósgyőri gyárból évente több mint 4 ezer tonnányi csokoládéfigura kerül a boltok polcaira.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Az sem jó, ha túl sok van belőle és az sem, ha kevés
- Nyári hajproblémák és megelőzésük
- Köszméte, avagy a vitaminokban gazdag egres
- Tévhitek a napozásról és a naptejről
- Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés
- Törpemalacokat és kutyákat vizsgáltak az ELTE kutatói
- Miért rosszabbodnak a refluxos panaszok nyáron?
- Ezért igyunk fügefalevél-teát!
- Milyen betegségeket kaphatunk el az élővizekben vagy a strandon?
- Hűtsd le magad belülről
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!