Érdekességek a csokimikulásról

2022. 12. 06.
Forrás: igyteljesazelet.hu
Rengetegen fogyasztjuk, a december szinte elképzelhetetlen ünnepi csokifigurák nélkül. De talán bele sem gondoltál eddig, milyen izgalmas „története” van ezeknek a cuki figuráknak.

Az első csokimikulások a Henri Nestlé nevéhez fűződő tejcsoki 1875-ös „születése” után pár évvel már megjelentek a boltok polcain. Teljesen tömörek voltak, hiszen az üreges csokigyártás technológiája ennél sokkal később, csak az 1970-es éveben fejlődött ki.

A Nestlé diósgyőri gyára az egyetlen kizárólag üreges csokifigurát gyártó üzem a Nestlé csoporton belül. A világ 25 országába szállítanak innen ünnepi csokifigurákat, olyan országokban is, mint Brazília vagy Japán.

vilagevo.hu

Tudtad?

  • A diósgyőri Nestlé gyárban külön szobrászműhelyben kezdődik a figurák élete, ahol a tervezők, mint jó szobrászmesterek papíron tervezik, majd szoborrá alakítják a formákat. A szobrok alapján készülnek az öntőformák
  •  A szobrok alapján műanyag formák készülnek, ráadásul nem egy egész figura, hanem két fél. A csokifigurát két félben öntik ki, hagyják kihűlni a feleket, majd miután kihűlt, az egyik felébe kerülnek a drazsék. Ezután megmelegítik az éleket, és ráillesztik a hiányzó részt a töltött félre. Miután ismét kihűlt a ragasztás helye, kezdődhet a csomagolás.
  • A bonyolultabb figurákat mind a mai napig kézzel csomagolják. Nagy figyelmet igényel ez a feladat, hiszen attól igazán szépek, hogy az arcuk, a ruhájuk, minden apró részlet a helyén van.
  • A kézi csomagolásnál a figurákat „sminkelik” is! Ez igazából a csomagolás utolsó lépése, ahol kifényesítik, teljesen elsimogatják a csokiformán a csomagoló anyagot.
  • Országonként eltérő, hogy milyen méretű, ízesítésű és csomagolású üreges termékekre van igénye a vásárlóknak. Míg Németországban a mentolos étcsokoládés figurákat kedvelik nagyon, addig Nagy-Britanniában a fehér csokis a kedvenc.
  • A diósgyőri gyárban kizárólag valódi tej- és étcsokoládéból készült csokifigurák készülnek, de sok érdekes ízesítést is itt fejlesztettek. Innen indultak útjukra a keksszel, mogyoróval, gabonapehellyel dúsított csokifigurák is.
  • A diósgyőri gyárból évente több mint 4 ezer tonnányi csokoládéfigura kerül a boltok polcaira.

 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!