Egy csepp vér - otthon végezhető „laborvizsgálatok”

Egyre több lehetőség van arra, hogy egyszerű eszközök segítségével bizonyos vizsgálatokat orvosi segítség nélkül magunk végezzünk el. Dr. Harmati Tímeát, a győri Szent István Gyógyszertár szakgyógyszerészét kérdeztük a patikákban is kapható tesztekről.

dr. Harmati Tímea szakgyógyszerészNéhány évtizede még csak a terhességi gyorstesztet ismertük, illetve a vércukorszint-mérőket, ma már azonban rengeteg önellenőrzésre alkalmas tesztet kínálnak a gyógyszertárak. A Covid-teszttel sajnos szinte mindannyian kénytelenek voltunk megismerkedni, de milyen más, hasznos „zseblaborok” állnak rendelkezésre? 

A globális felmelegedéssel együtt jár, hogy bizonyos rovarfélék télen is aktívak maradnak, sajnos ez igaz a kullancsokra is, amelyek ellen és az általuk terjesztett Lyme-kór ellen a közhiedelemmel ellentétben sajnos nincs védőoltás, az csak az agyhártyagyulladás ellen elérhető.

Ezért hasznos a kullancsteszt, amely segít kideríteni, hogy a minket megcsípő vérszívóban jelen van-e a Borrelia baktérium, amely felelős a Lyme-kór kialakulásáért. Ehhez a teszthez szükség van az eltávolított kullancsra, de elérhető Lyme-kór-teszt is, mely egy csepp vérből mutatja ki a csípés után kb. két héttel, hogy a szervezetünk termel-e a kullancsok által terjesztett borreliosis ellen antitestet.

stock.adobe.com

Milyen más vizsgálatok végezhetőek el egy otthoni vérvizsgálattal?

Már a máj állapotának felmérésére szolgáló gyorsteszt is létezik, szintén egycsepp vérből nyerhetők ki az esetleges problémákra utaló adatok. A prosztatagondokat is előre tudja jelezni az a teszt, amely szintén egy csepp vér elemzésével mutatja ki a megemelkedett PSA-szintet, ami a prosztata megnagyobbodására utalhat. A megnagyobbodás oka lehet jóindulatú elváltozás, gyulladás, de a rosszindulatú daganat sem zárható ki. Minden 50 év feletti férfinak évente egyszer ajánlatos urológushoz fordulnia.

unsplash.com/nylos

Mi a helyzet a különféle emésztési zavarokkal?

Állandóan fennálló probléma esetén előfordulhat, hogy cöliákia okozza a tüneteket, ami tulajdonképpen a liszt-/gluténérzékenységet jelenti, és a vékonybelet érintő autoimmun betegség. A tünete lehet a gyakori hasi puffadás, fájdalom, krónikus hasmenés, indokolatlan állandó fáradtság. Ez is tesztelhető immunológiai gyorsteszttel. De nemcsak vérből vagy vizeletből állapítható meg sok minden, például kapható olyan teszt is hölgyek részére, amely a hüvelyi váladékból vett mintából segít kideríteni, milyen típusú kórokozó okoz kellemetlen problémák az intim területen.

unsplash.com

Mennyire megbízhatóak ezek az otthon elvégezhető vizsgálatok?

Fontos mindig szem előtt tartanunk a gyártók tájékoztatását, de általánosságban elmondható, hogy ezek a tesztek csak viszonyítási alapot adnak, egy esetben sem helyettesítik az orvosi ellátást, így ha szükségesnek mutatkozik, minden esetben keressünk fel szakembert, aki segít meghatározni a további lépéseket.

 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!