Védjük meg a hajunkat a stressztől és a hidegtől!

2022. 11. 12.
Forrás: Sajtóközlemény
Egy kutatás szerint a nagy stresszt átélő nőknél 11-szer nagyobb valószínűséggel fordul elő hajhullás. Nem kell azonnal megijedni, ősszel a levelekkel együtt a haj is jobban hullik, így természetes, ha a megszokottnál erősebb ilyenkor a hajhullás.

Évszakváltáskor, a nagyobb hőmérsékleti átmenettel bíró időszakokban ez nem meglepő, hiszen ahogy testünk minden sejtje megújul, úgy ez fejbőrünkre is igaz.

Minél egészségesebb a fejbőr és a haj, annál jobban ellenáll a stressznek, a hajhullás annál enyhébb. Ezért évszakváltáskor kiemelten fontos a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás, a fokozott folyadékfogyasztás, a célzott vitaminszedés, és a rendszeres hajápolás a megfelelő hajápolási termékek használatával. Ha nincsenek egyéb tünetek, javasolt a heti kétszeri hajmosás, a rendszeres hajbalzsam használat, valamint a heti egyszeri hajpakolás.

unsplash.com/Arun Sharma

Erre vigyázzunk!

Az egészséges életmód és hajápolás mellett, vigyázzunk magunkra, mert az első ködös, hideg reggelek beköszöntével könnyen megfázhat a fejbőr, ami száraz, húzódó, viszkető érzéshez, korpásodáshoz és akár hajhulláshoz is vezethet. Ilyenkor feltűnően sok haj hullik ki, mert a hideg miatt romlik a vérkeringés, a fejbőr tápanyag- és oxigénellátása.

A legfontosabb, hogy hajmosás után mindenképpen használjunk hajszárítót és kerüljük a nagymértékű hőmérséklet-ingadozást, valamint hideg időben mindig viseljünk a fejünkön kendőt vagy sapkát – figyelmeztet Vass Edina, az Angerer Fodrászat mesterfodrásza.

Az őszi nap sugarai nem szárítják meg a hajat megfelelően, ezért jobb mellőzni a reggeli hajmosást, mert bár ránézésre, tapintásra úgy tűnhet, hogy a haj száraz, valójában a fejbőr minden hajmosás után nedves marad. Ha ilyenkor kimegyünk a hidegre az jó eséllyel jelentősebb mértékű hajvesztéshez vezethet.

pexels.com/Alexander Krivitskiy

Mit a teendő, ha megfázott a fejbőr?

Ha szokásostól nagyobb hajhullást, száraz, húzódó, viszkető érzést vagy korpásodást tapasztalunk, nagy valószínűséggel megfázott a fejbőrünk, ezért a fejbőr gondos ápolására van szükség.

Száraz korpásodás esetén kúraszerűen ajánlott hajápolókat használni, de akár samponba csepegtetett teafaolajjal is támogathatjuk fejbőrünk egészségét. A húzódó, viszkető érzésen enyhíthetünk, ha gyakran masszírozzuk a fejbőrünket, hiszen ez serkenti a vérkeringést, elősegíti a javulást. Növényi, például búzacsíra, jojoba, vagy ricinus olajos pakolásokat is használhatunk nyugtató célból, ezzel egyúttal a vitamin pótlásról is gondoskodhatunk – tanácsolja Vass Edina.

pexels.com/Gratisography

A masszázst a fejtetőn kezdjük egymással szembefordított tenyerekkel, az első ujjpercek lenyomásával. Körkörös mozdulatokkal haladjunk hátra a tarkó felé, majd a halánték és a fülcsont mögötti részt is gondosan masszírozzuk át. Szintén lényeges, hogy ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre, ami részben a vitaminok garantált felszívódása, részben a fejbőr szárazságának legyőzése miatt fontos. Ha a tünetek nem szűnnek meg, valamint a hajhullás nem áll vissza a szokásos mértékre, akkor viszont feltétlen keressünk fel egy bőrgyógyászt.

 

 

 

 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!