10 pontban a prosztatáról

Forrás: hrdoktor.blog.hu
A prosztatarák kialakulásának megelőzése érdekében a legtöbb amit tehet, az egészséges életmódra való törekvés. Ezen kívül fontos az elváltozás korai felismerése. A prosztataszűrés gyakoriságára vonatkozóan sokféle ajánlás van életben.

1. A prosztata, vagy más néven a dülmirigy egy gesztenye alakú és nagyságú mirigyes szerv, amely a húgyhólyag alatt helyezkedik el mintegy körülfonva a húgyvezetéket. A prosztata kivezető csöve a húgycsőbe nyílik, éppen úgy, mint az ondóvezetéké. A prosztata mirigyei váladékot termelnek, amelyet a prosztata izmainak összehúzódása ejakuláció közben kiprésel. Ez az ondó részét képező folyadék segíti a hímivarsejtek mozgását, és a glükóztartalmával táplálja is azokat.

Forrás: pexels.com/Kampus Production

2. A prosztata a férfitest egyik legkényesebb pontja, különösen idősebb korban meglehetősen gyakoriak a különböző prosztataproblémák. Az egyik leggyakoribb panasz a prosztatagyulladás, amelyet általában bakteriális fertőzés okoz. Akut esetben a tünetei többek között a fájdalmas, csípő, égő vizelés, hidegrázás, láz, véres vagy gennyes vizelet. Létezik ugyanakkor krónikus prosztatagyulladás is, ilyenkor a tünetek lassabban alakulnak ki, de a betegség hosszabb ideig is elhúzódhat.

3. Szintén elég gyakori, főleg idősebb korban a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, a prosztatahiperplázia (BPH). Az 50 évesnél idősebb férfiak legalább felénél jelentkezik ez a probléma, amelynek kialakulásában a tesztoszteron hormonnak van szerepe. A megnagyobbodott prosztata nyomhatja a húgycsövet, így a panaszok ennek szűkületéből erednek: vizelési nehézségek, gyakori vizelési inger, amely azzal társul, hogy a húgyhólyag nem tud teljesen kiürülni.

Forrás: pexels.com/ Anna Shvets

4. A prosztata állományában a pangó mirigyváladék összesűrűsödésével kialakulhatnak prosztatakövek (corpora amylacea), amelyek szerencsére teljesen ártalmatlan képződmények. Mikroszkóp alatt szemlélve őket leginkább a keményítőszemcsékre emlékeztetnek. Mivel panaszokat nem okoznak, az eltávolításukra sincs szükség. Ha azonban valamilyen betegség miatt prosztataműtétre van szükség, az orvosok a prosztataköveket is el szokták távolítani.

5. A prosztata legsúlyosabb betegsége, a prosztatadaganat. Főleg az idősebb, 50 év feletti férfiakat érinti, és erősen jellemző rá a családi halmozódás, így azoknak, akiknek a felmenői szenvedtek ebben a betegségben, még inkább oda kell figyelniük magukra. Az egészségtelen táplálkozás, a magas zsírbevitel, a túl sok vöröshús fogyasztása is hozzájárulhat a megjelenéséhez. Aki túlsúlyos vagy elhízott, ugyancsak nagyobb eséllyel számíthat a betegségre.

Forrás: pexels.com/Karolina Grabovska

6. Az úgynevezett PSA-szint vizsgálata segít abban, hogy időben felismerjék és gyógyítsák a prosztatadaganatot. A PSA, vagyis a prosztata specifikus antigén egy olyan enzimfehérje, amelyet a prosztata mirigyhám sejtjei termelnek. Elsősorban az ondóba kerül, de kisebb mennyiségben a véráramba is bejut, így vérvétellel meghatározható a szintje. Ha a prosztata egészséges, akkor a véráramban csak kis mennyiség található ebből az enzimfehérjéből, ha viszont a prosztata megbetegszik, akkor a PSA-szint is megemelkedik a vérben.

7. 50 éves kor felett minden férfinak évente egyszer részt kellene vennie egy kombinált prosztata szűrővizsgálaton, ahol az urológus által végzett fizikai vizsgálatot kiegészíti a PSA-szint ellenőrzése. Különösen fontos ez azoknál, akiknek a családjában volt már prosztatarák.

Forrás: pexels.com/Lukas

8. Megfigyelték, hogy a prosztata különböző betegségei ritkábban fordulnak elő az ázsiai országokban, mint például Európában vagy Amerikában. Ennek oka, hogy Ázsiában kevesebb húst és telített zsírsavat tartalmazó ételt esznek az emberek, helyette több halat, zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak. Azoknál, akik ázsiai országokból nyugati országokba költöztek –vélhetően az étrend megváltozásának hatására – megnőtt a prosztatabetegségek előfordulásának aránya is.

9. Azok az élelmiszerek, amelyeket általában gyulladáscsökkentő hatásúnak tartunk, a prosztatára is jó hatással vannak. A prosztata betegségeinek megelőzésében segíthet a tökmag vagy tökmagolaj, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a karfiol, a karalábé, a retek, a mustár, a paradicsom és a különböző hagymafélék rendszeres fogyasztása. Emellett hasznos lehet a halak (lazac, szardínia, tonhal) és a szójafélék bevonása az étrendbe.

Forrás: pexels.com/Rodnae Production

10. Sokáig úgy tartották, hogy a rendszeres biciklizés káros lehet a prosztatára, növeli a prosztatabetegségek kockázatát. A The Journal of Urology által 2018-ban közölt kutatás szerint azonban a biciklizés jóval nagyobb egészségügyi előnnyel jár, mint amekkora kockázatot jelent a férfiak szexuális és húgyúti egészségére nézve.

A cikk a Budai Egészségközpont urológusának közreműködésével készült.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!