Természetes C-vitamin: a csipkebogyó

A csipkebogyót  vagy másnéven hecsedlit évszázadok óta tartja számon a népi gyógyászat. Sikerét elsősorban magas C-vitamin-tartalmának köszönheti, ugyanis 10 dkg-ban kb. 400 mg C-vitamin van, ami nagyjából tízszerese, mint amennyi a citromban található.

Tartalmaz még többek között magnéziumot, vasat, kalciumot, valamint B1-, B2-, E-, K- és P-vitamint is. Összetevőinek köszönhetően fokozza a szervezet védekezőképességét, erősíti az érfalakat és a csontokat, nyugtatja az idegeket, segít a vércukorszint megfelelő szabályozásában, de hólyagbántalmak ellen is hatékony.

unsplash.com/Ľuboš Felčík

Magjából olajat készítenek, mely ápolja a kisebb bőrsérüléseket, nyugtatja a száraz bőrt, támogatja a kollagéntermelést, elhalványítja a pigmentfoltokat. A nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyék, illetve a napégés kezelésére is kiváló, valamint regeneráló, ránctalanító és bőrfiatalító hatású.

Bárki számára hozzáférhető, és szinte bárhol gyűjthető gyógynövény, de begyűjtésekor kerüljük el a forgalmas utakat, a szennyezett területeket, illetve figyeljünk, hogy az elfeketedett vagy túl világos színű bogyókat nem érdemes leszednünk.

Termését gyógytea, gyümölcsbor, szörp, lekvár, mártás vagy akár leves készítésére is használhatjuk. Teakészítésnél kerüljük a forrázást, inkább 25-30 Celsius fokosnál nem melegebb vízben 6-8 órát áztassuk, mert a benne található C-vitamin magas hőmérsékleten hamar elbomlik.

stock.adobe.com

Svéd csipkebogyóleves

Hozzávalók:

két bögre csipkebogyó
15 dkg cukor vagy méz
2-3 evőkanál citromlé
2 evőkanál liszt
víz

  1. A csipkebogyót mossuk meg alaposan, vágjuk félbe, és kaparjuk ki belőle a magokat.
  2. Kevés vízben főzzük puhára, majd passzírozzuk át.
  3. Öntsünk hozzá másfél liter vizet, tegyük vissza főni, és közben ízesítsük      cukorral és      citromlével.
  4. A lisztet egy kevés vízzel keverjük simára, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a leveshez.
  5. Hidegen és melegen is fogyasztható, tálalhatjuk tejszínhabbal, tört mogyoróval vagy      akár keksszel is.

 

               

 

 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!