Agyunk határozza meg, mennyire vagyunk társas lények

2010. 12. 29.
Szerző: Szimpatika/MTI
Az emberi agy amygdala nevű területének nagyságával van összefüggésben, hogy valaki milyen mértékben kapcsolódik másokhoz, hogyan működik együtt csoportokban – vélik amerikai kutatók.

A Nature Neuroscience című szakfolyóirat online kiadásában vasárnap közzétett tanulmányhoz 58 önkéntes agyát tapogatták le képalkotó eljárással. Megállapították, hogy az agyban mélyen fekvő mandula alakú rész, az amygdala, annál nagyobb volt a vizsgálatba bevont embereknél, minél több baráttal és családtaggal álltak rendszeres kapcsolatban.

Mint Lisa Feldman Barrett, a közlemény egyik szerzője elmondta, eredményük nem meglepő, mert az amygdala a központja azoknak az agyi hálózatoknak, melyek fontos szerepet játszanak a társas viselkedésben. Ezek a hálózatok segítenek például bennünket annak felismerésében, hogy ki ismerős, illetve ki idegen, ki a barátunk, vagy ki a rosszakarónk.

A bostoni Északkeleti Egyetem kutatói az ok-okozati összefüggés irányát azonban nem tudták megállapítani a vizsgálatokból. Az tehát nem ismert, hogy a nagyobb amygdala következtében tud valaki több kapcsolatot fenntartani, vagy a számosabb kapcsolat miatt növekszik meg ez az agyi terület.

Barrett szerint mindkettőben lehet igazság, ám amygdala – mint elmondta – szövetségi forrásokból támogatott kutatásuk elsősorban az alapvető tudás feltárására irányult, kevésbé a gyakorlati hasznosításra.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!