Mitől fájhat a sarkunk?

Forrás: egeszsegvonal.gov.hu
A láb sarokcsontja a lendületből adódóan minden egyes lépésnél – a futásról nem is beszélve – a test súlyánál nagyobb terhelésnek van kitéve. A sarokcsont és a lábujjak között feszülő kötőszövet (talpi bőnye) úgyszintén minden egyes lépésnél dolgozik: megfeszül, majd elernyed. Ha ez a folyamat túl megerőltető módon, ideig vagy valamiféle pluszterheléssel játszódik le, bekövetkezik a nagyon gyakori és fájdalmas tünet: a sarokfájdalom.

Az ín–csonthártya találkozásánál gyulladás alakul ki (lásd még: Talpi bőnye gyulladása), és ha a gyulladás hosszú ideig fennáll, csontkinövés keletkezik. A sarki csontkinövés, sarkantyúképződés a lakosság kb. 10%-át érinti. Az érintettek beszámolója szerint a fájdalom hosszabb mozgásszünet után, ülésből, ágyból felkelve az első másodpercekben intenzív, később csillapodik.

Forrás: pexels.com/Valeria Boltneva

Sarokfájdalmat okozhat: a saroktól a vádliig tartó Achilles-ín sérülései, idegbecsípődés, a sarokpárna rostos szövetének gyulladása, illetve ennek következtében szövetnedvvel való feltöltődése, túlságosan kötött vádliizomzat, a túlfeszített, megerőltetett – már említett – talpi kötőszövet gyulladása. Gyakori a sarokfájdalom lúdtalp vagy egyéb lábdeformitás, illetve sarokcsontkinövés (sarkantyú) esetén.

Forrás: pexels.com/Adrea Piacquadio

A közvetlen és leggyakoribb kiváltó okok: túlsúly és elhízás, megerőltető sporttevékenység, pl. gyaloglás, túrázás, álló vagy járó munka közbeni, ismétlődő túlterhelés, nem megfelelő lábbeli (sem a túl magas, sem a teljesen lapos sarkú cipő nem egészséges). Ha tartós sarokfájdalmat él át, keresse fel háziorvosát, aki beutalhatja a megfelelő szakrendelésre, vagy forduljon ortopéd szakorvoshoz.

Forrás: pexels.com/Anna Shvets

Amennyiben a sarokfájdalom együtt jár a sarok bedagadásával, vagy a fájdalom oly mértékű, hogy a lábujjhegyre állás nem lehetséges, és mindezeken felül a sarok zsibbadása, illetve lázas állapot is bekövetkezik, orvosi segítségre van szükség.

Akkor is indokolt az orvosi szakértelem, ha már a lábfej hátrafeszítését is megakadályozza a sarok fájdalma, illetve ha a járás nehézségekbe ütközik. Tekintettel arra, hogy a sarokfájdalom elsődleges oka többnyire a megerőltetés, túlterhelés, a kezelést ennek megfelelően mindenekelőtt a láb pihentetése jelenti, esetenként kiegészítve jeges borogatással. A túlsúly csökkentése is javallott, hiszen a testtömeg fokozza a lábak terhelését, ami idővel az ízületek rongálódásához vezet.

Forrás: pexels.com/Pavel Danilyuk

Súlyos, nehezen múló fájdalom esetén – az orvosi kezelés részeként – nem szteroid gyulladáscsökkentők, illetve szteroidos, helyileg beadott injekciók alkalmazására is sor kerülhet. Lásd még: Gyulladáscsökkentők További kezelési lehetőségek: gyógytorna, röntgenbesugárzás, fizikoterápiás kezelések, lökéshullám-kezelés. Fájdalom, gyulladás esetén javasolt a jegelés, valamint speciális lábbeli viselése.

A sarokfájdalom megelőzése

A sarokfájdalom megelőzésében a legfontosabb az inakban lévő feszülés csökkentése. Ennek a kiváltó okoktól függően módja lehet:

túlsúly esetén testsúlycsökkentéssel, megfelelő járás- és futástechnia kialakítása, fájdalom jelentkezésekor a fizikai aktivitás megszakítása, jól illeszkedő és kellő alátámasztást biztosító lábbeli viselése.

 

 

 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!