Szemcseppek és műkönnyek

Milyen készítményeket ajánl dr. Takács Eszter szakgyógyszerész, ha szemészeti problémával fordulnak hozzá a betegek a győri Szent István Gyógyszertárba?

dr. Takács Eszter szakgyógyszerészGyakoriak az allergiás panaszok, a szemszárazság, a környezeti hatások miatt irritált, gyulladt szem. Ezeket sok esetben lehet a gyógyszertárban vény nélkül kapható szerekkel kezelni, de ha a tünetek 2- 3 napon belül nem enyhülnek, orvoshoz kell fordulni. Vannak ugyanis orvosi ellátást igénylő szemproblémák, melyek más szerveket érintő betegségek tüneteiként is megjelenhetnek, például egyes autoimmun kórképeknél, vérnyomás ingadozás, keringési betegségek esetén, de a szemet érintő fertőzések is ilyenek.

 

 

Sokféle, a látást támogató étrend-kiegészítő készítmény kapható a Szimpatika Gyógyszertárakban. Ezek rendszerint tartalmaznak A-, C-, E-vitamint, cink-, rézvegyületet, B2-vitamint, melyek a szem és a látóideg normál működéséhez járulnak hozzá, és antioxidánsokat, melyek támogatják a szem fény elleni védelmét. Bizonyos esetekben orvosi ellenőrzés mellett makula degeneráció kiegészítő kezelésére is használhatók.

 

A szemszárazság enyhítésére műkönnyet használhatunk, mely pótolja a hiányos könnyfilmet és csökkenti a gyulladást. A legösszetettebb műkönny a könnyhöz hasonlóan viselkedik: a nyákos, vizes és a külső olajos részt is pótolja, kevesebbszer kell belőle cseppenteni. Éjszakára lefekvés előtt használhatunk triglicerid lipideket, karbomert tartalmazó szemgélt, ezzel is megelőzhetők a reggeli panaszok.

 

stock.adobe.com

A nátrium- vagy cink-hialuronáttartalmú szemcseppek csökkentik a szemvörösséget, a könnyezést. Fáradt szem esetén is használhatók, például a monitor előtt ülve, amikor az intenzív igénybevétel, a kevés pislogás miatt nem véd megfelelően a könnyfilm. A szemvörösség átmenetileg kezelhető érösszehúzót (nafazolin-hidroklorid, tetrizolin-hidroklorid) tartalmazó gyógyszeres szemcseppekkel, de a hozzászokás veszélye miatt ajánlott minél rövidebb ideig használni.

 

Vannak kevésbé irritáló tartósítószer tartalmú (pl. polikvaternium-1), rövid időn belül lebomló konzerváló szert tartalmazó, valamint tartósítószer-mentes termékek, melyek azoknak javasoltak, akiknek érzékeny a szeme a tartósítószerekre.

 

Allergia esetén antihisztaminos (azelasztin), nátrium-kromoglikát hatóanyagú szemcsepp használható, mely enyhíti a viszketést, a könnyezést. Utóbbi alkalmazását az allergén várható megjelenése előtt két héttel ajánlott elkezdeni.

 

stock.adobe.com

A szemészeti készítmények többsége szobahőmérsékleten tárolható, nem kell, sőt nem is ajánlott hűtőben tartani őket. Különleges tárolást elsősorban a vényköteles gyógyszerek igényelhetnek. Felbontás után általában 1–6 hónapig használhatók.

 

A szemcseppeket a szükséges legrövidebb ideig használjuk. A kórokozó elleni készítményeknél a tünetmentesség elérése után még általában 2-3 napig, érösszehúzót tartalmazókat pedig egyhuzamban legfeljebb egy-két hétig javasolt használni.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!