Hogyan lendüljünk újra formába?

Szerző: Varga Julis
A karácsonyi eszem-iszom után újabb veszély leselkedik ránk. Ez pedig a szilveszter, a maga pezsgős, sült malacos, hajnalba nyúló falatozásával.

Az ünnepi időszakban elkövetett habzsolás hátulütőiről Dr. Hamvas József belgyógyászt, gasztroenterológust, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház osztályvezető főorvosát kérdeztük.

Sokan tapasztalhatják magukon, hogy télen többet esznek és többet is híznak, ráadásul az ünnepi étkezésekkor még nehezebb nemet mondani a finom falatokra. Mi ennek az oka?

Az ünneplés és a bőséges étkezés ősidők óta összeforrt az emberi kultúrával. Archeológusok a megmondhatói, hogy kezdetben a sikeres vadászatot és a győztes hadjáratokat is hatalmas lakoma zárta, és persze a bensőséges családi együttlétek is a szokottnál bőségesebb étkezéssel jártak. A fejlődés során tudatosan épült be a kialakult rítusok közé az étkezés ünnepi jellege.

A gazdag vendéglátás jelentette a jó hangulatot, az együttlét és a viszontlátás örömét is. Jelenkori ételeink sokszínűsége, vagy éppen hagyománya is ennek köszönhető, hisz a társas ünnepi étkezésekben a különböző kulináris tapasztalatok átadódtak, és beépültek a különböző kultúrákba.

A legmélyebben a vallásokhoz kapcsolódó étkezési hagyományok rögzültek: a közelgő karácsonyi ünnepkör ennek jellemző megtestesítője. A betakarításkor megtelt kamrák a téli időszakban jó szolgálatot tettek, hiszen ősi eredetű a hideg időjárásra való biológiai felkészülés részeként a vastagabb zsírpárnák kialakításának igénye, amelynek sikeréhez hozzájárul a lecsökkent mozgásmennyiség, egyes fajok esetében a téli álom gyakorlata is.

A modern ember szocializációjában ez átalakult, a nagyobb mennyiségű étel elfogyasztása alkalomhoz kötődött.

Hogyan tudja túlenni magát az ember?

Az idegrendszer speciális területei szinte felkészítik a szervezetet a nyugodt, ráérős ünnepi étkezésre, amihez hozzájárul az étkezés korai élettani fázisának, az agyi fázisnak a finom illatok, ízek érzékelésével kialakított étvágygerjesztő hatása. Ilyen körülmények között sokszor nem is érzékeljük az elfogyasztott étel valós mennyiségét, jó magyar kifejezéssel élve már csak szemünk-agyunk kívánja, annak ellenére, hogy mennyiségben bőségesen túlteljesítettünk.

A jelenség magyarázatát egyrészt az érzékelési késés adja meg, ugyanis idő kell ahhoz, hogy a „jeladó" anyagok az étkezés hatására megfelelő mennyiségben termelődjenek, és agyunkba jutva a jóllakottság érzetét közvetítsék. Másrészről agyunk is „gyarló", az ún. jutalmazási központunk mindig a szükségesnél nagyobb arányban szeretne részesülni a földi és lelki javakból. Szervezetünk tartalékképzésre van programozva, ami biológiailag nemigen különbözik a fölöslegtől. Ha már gyarlóságunk rabjai vagyunk, akkor legegyszerűbb tudatosan a mennyiségen változtatni, hiszen a hagyományos ünnepi ízektől nehéz magunkat megfosztani.

Mit tehet az, aki ragaszkodik a hagyományos ünnepi menühöz?

A hagyományos menü összeállításában ne ragaszkodjunk mindenképpen az egyféle, nagy mennyiségű ételhez, hanem tálaljunk többféle, kisebb fogást, amelyek változatossága kárpótolhat a púpozott tányér töltött káposztáért. Igyekezzünk bőven folyadékot fogyasztani, elsősorban az alacsonyabb kalóriatartalmúakat válasszuk, ezzel is csökkentve emésztőrendszerünk terhelését.

Jól megszokott ételeink önmagukban sokszor nem hibáztathatók, a veszélyforrást inkább a konyhatechnika jelenti. Amennyiben például feladjuk a bőséges zsiradékban, olajban elkészített rántott pontyhoz való ragaszkodásunkat, akkor bőséggel fogyaszthatunk a grillezve, párolva vagy egyéb könnyebb formában elkészített, egyébként nagyon egészséges halból. Majonézalapú salátáinkat készíthetjük zsírszegény tejföllel, joghurttal, kefirrel is. A változatos receptek garmadája elérhető, próbáljuk ki őket!

Mire kell odafigyelni a gyerekek esetében?

A gyerekek ösztönösen vonzódnak az édes ízhez, ilyenkor pedig különösen nehéz nemet mondani a csábító süteményeknek, ezért megkísérelhetjük helyettesíteni a tömény, cukros tartalmat gyümölcstöltelékkel. Beválik az is, ha nem hagyjuk az asztalon a süteményeket, cukros italokat, és a konyhai előkészületek alatt nyers „zöldségropit" adunk a kezükbe.

Mit tegyünk, ha mégis kialakul egy kisebb gyomorrontás?

Igyekezzünk bő, semleges folyadékkal (tea, szűrt gyümölcslé, ásványvíz stb.) pótolni a folyadékveszteséget, és ilyenkor az embernek le kell mondani az ünnepi menü folytatásáról: a tünetek enyhüléséig pirítós, kétszersült, párolt, nem puffasztó zöldség, később leves fogyasztása ajánlott. Amennyiben megússzuk a gyomorrontást, de az ünnepi ebéd, vacsora után hirtelen szűknek érezzük ruházatunkat, jó hatással lehetnek a patikákban recept nélkül kapható emésztést elősegítő enzimkészítmények és puffadásoldó, túlzott gyomorsavképzést csökkentő szerek.

Többen keresik fel ilyenkor orvosukat?

A gasztroenterológiai osztályok tipikus nagyüzeme a karácsony utáni időszak, mert sajnos az egyszerű gyomorrontás elhúzódása, vagy már korábban diagnosztizált betegségek fellángolása komoly következményekkel járhat. Az emésztőrendszer bármely funkciója, területe károsodhat, jellemző megbetegedés az eperendszer vagy a hasnyálmirigy gyulladása, a népbetegségnek számító gyomor-nyelőcső savas refluxbetegségének fellángolása, és a fekélybetegségek kiújulása.

Sajnos a betegségek nem tartanak ünnepnapot – azok számára, akik esetében ismert az emésztőszervi betegség, jó tanács a diéta fokozott betartása. A cukorbetegek, lisztérzékenyek és ételallergiában szenvedők igyekezzenek az ismert diéta alapján saját maguk által elkészített ételeket fogyasztani. Vendégségben ne szégyelljenek rákérdezni az alapanyagokra, és ha szükséges, utasítsák vissza a felkínált fogást, vállalva inkább egy kis kellemetlenséget, mint egy súlyos állapotromlást.

Milyen következményei lehetnek az ilyenkor szintén esedékes túlzott alkoholfogyasztásnak?

A mértékletes fogyasztás az egészséges emberekre nincs káros hatással, de a hirtelen nagy mennyiségnek komoly következményei lehetnek. Ismert jelenség a másnaposság, amelynek kezelésére számos jól bevált módszert ajánlanak a városi legendák, tapasztalt nagyivók esküsznek különböző módszerekre, amelyek azonban sokszor még inkább rontanak a helyzeten. Alapvető megelőzés persze, hogy kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást, ám ha mégis megtörténik, akkor a legfontosabb a bőséges folyadék-utánpótlás, mivel az alkohol felbomlása során a szervezet vízkészleteit használja el, és ún. dehidráció alakul ki.

A lezajlott kémiai folyamatok hatására lecsökkenhet a vércukorszint is, hiszen a máj leterheltsége miatt a kompenzáló mechanizmusok kárt szenvednek. A folyadékot azonban ne nagy mennyiségű szénsavas itallal, hanem teával, ásványvízzel, és néhány alma elfogyasztásával pótoljuk; ez utóbbi egyben a gyors cukorpótlásra is kiválóan alkalmas. Tartson a macskajajos ilyenkor diétát, kisebb mennyiségű, könnyű ételt fogyasszon... Téves nézet a kutyaharapást szőrivel alapon az újabb szeszesital-fogyasztás, mert ez meggátolja a szervezet áldásos regenerációs folyamatait. Az ünnepek utáni szürke hétköznapokban ne erőltessük mindenáron a diétát: együnk kevesebbet, de rost- és vitamindúsan, salátából és csökkentett tápanyagtartalmú ételekből, főzelékekből állítsuk össze menünket, és így sikerülhet visszazökkenni a régi kerékvágásba.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!