Az éleslátás mindenkié!

Akinek korábban nem voltak szemészeti problémái, annak is érdemes 40 év felett évente szemészeti szűrővizsgálatra járnia, hogy az esetleg kialakulóban lévő problémákat még időben fel lehessen ismerni. Dr. Feminger Andrea szemész szakorvossal beszélgettünk.

Dr. Feminger Andrea szemész szakorvosA korral jelentkező látásromlás természetes folyamat?

Igen, a szemészeti elváltozásokat senki sem kerülheti el, ez előbb-utóbb mindenkit utolér. Rögtön itt a presbyopia, ami félelmetesen hangzik, de pusztán csak az olvasószemüveg-igényt jelenti, amit, valljuk be, sokan nehezen élnek meg. Nem csak azért, mert macerás, de azért is, mert a szemüveg látványos jele annak, hogy múlik felettük az idő. De ez nem kóros állapot, egyszerűen csak a szem alkalmazkodási és fókuszálási képességének csökkenése.

A másik gyakori jelenség a szemszárazság, ez általában 50 év felett jelentkezik és a megváltozott minőségű könny okozza. Leggyakoribb tünete a szárazság- és idegentestérzés, melyet a kevés könny, illetve a könny csökkent zsírtartalma okoz. Ezen műkönnyel könnyen lehet segíteni. A szemlencse korral járó elváltozása lehet a szürkehályog, melyet ma már ambuláns műtét keretében, műlencse beültetéssel orvosolnak.

pexels.com/Pavel Danilyuk

Sokat hallani a makuladegenerációról, amely állítólag még vakságot is okozhat. Hogyan lehet védekezni ellene?

A látóideghártya degeneratív betegségéről van szó, az éleslátásért felelős ideghártya-terület, a sárgafolt elváltozásáról.

A makuladegeneráció leggyakoribb rizikófaktora a dohányzás és az életkor, de genetikus tényezők, mikrotápanyaghiány, a szív- és érrendszeri betegségek, a szemgolyó keringésének megváltozása, a túlzott UV-sugárzás is szerepet játszhat a kialakulásában.  A pontos okokat azonban nem ismerjük.

Két fő típusa van: a száraz makuladegeneráció során a látóideghártya legkülső rétege elvékonyodik, kezdetben a károsodás mértéke minimális, később viszont fokozatos és folyamatos látásromlást okoz.

A nedves makuladegeneráció pedig azt jelenti, hogy kóros vérerek nőnek a sárgafolt alatti érhártyából a látóideghártyába, és ezekből folyadék szivárog.

pexels.com/Joao Hesus

Időseknél tipikus panasz, hogy „éppen azt nem látom, amire nézek”...

Ennek az az oka, hogya centrális látás torzzá és homályossá válik, ugyanakkor a perifériális látás viszonylag jól működik. Az ismert terápiák arra irányulnak, hogy a károsodás folyamatát lelassítsák, súlyosbodását megakadályozzák. Minél korábban ismerik fel a betegséget, annál nagyobb az esély a megmaradt látás fenntartására.

Többféle kezelés létezik, melyek alkalmazását a betegség stádiuma szabja meg. A szem belsejébe adott, érképződést gátló anyag lassíthatja a folyamatot, jelenleg ez a leggyakoribb kezelési mód, amely hatékony ugyan, de rendszeres gyakorisággal meg kell ismételni a kezelést a szükséges hatás fenntartásáért.

Lézeres terápiát is szoktak alkalmazni, ezzel elzárják a kórós ereket, így csökkentik a kialakult érújdonképződések (erek burjánzása olyan szövetekben, melyek normálisan érmentesek) mennyiségét. Ritkábban kerül sor a fotodinámiás kezelésre, amellyel szintén a kóros erek elzárása a cél.

pexels.com/Karolina Grabowska

A dohányzás elhagyása, az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás és folyadékbevitel, a káros UV-sugaraktól és a digitális eszközök által kibocsátott kék fénytől való védelem is nagy jelentőséggel bír.

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni: az idősebb korosztálynak szükséges a rendszeres, évenkénti látásellenőrzés, panasz esetén pedig minél előbb fel kell keresni a szemész szakorvost.

Nem tud most részt venni látásvizsgálaton? Töltse le kuponját, mely év végéig beváltható.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!