A hőhullámok és a rendszertelen ciklus már 40 éves kor körül megjelenhetnek

2022. 10. 24.
Forrás: egeszsegvonal.gov.hu
A korai menopauza a menstruációs ciklus leállása 40-45 éves kor előtt. A fogalom olyan nők esetében használható, akiknél 40 éves életkor körül már megjelennek a változókor tünetei: a menstruáció rendszertelenné válik, majd megszűnik. Ezenkívül hőhullámok megjelenése, alvászavar, hangulatváltozás és csökkent nemi vágy (libidó) is jellemzője lehet a kialakult állapotnak. 

Minden olyan veleszületett vagy szerzett rendellenesség, valamint külső tényezők okozta ártalom, amely a petefészkek épségét, illetve a nőinemihormon-háztartás normális működését károsítja, korai menopauzát okozhat.

Veleszületett rendellenesség:

  • a belső női nemi szervek fejlődési rendellenessége,
  • genetikai rendellenesség,
  • korai petefészek-elégtelenség.

Forrás: pexels.com/ Pixabay

Szerzett, külső okok:

A korai menopauza jellemző tünetei:

Forrás: pexels.com/Keenan Constance

Ha a fent felsorolt tünetek visszatérően észlelhetők, forduljon kezelőorvosához. Amennyiben a vérzés rendellenessé vagy szabálytalanná válik, esetleg teherbe esési nehézségekbe ütközik, akkor nőgyógyász szakorvos segítségét kell kérni. A diagnózist a szakorvos a tünetek alapján állítja fel, amelyet megerősíthet laboratóriumi módszerekkel. Ilyenkor a vérben csökkent ösztrogénszint és emelkedett FSH (tüszőérlelő hormon), illetve LH (luteinizáló hormon) hormonszintek mérhetők. Az ultrahangképen kisebb méretű petefészkek láthatók.

Forrás: pexels.com/Mart Production

Az igazolt korai menopauza csökkent nemi vággyal, lelki instabilitással, de akár a termékenység elvesztésével is járhat. Szövődménye lehet a csontritkulás és a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázata. A korai menopauza okozta hormonváltozások tüneteit különböző módon lehet kezelni. A hiányzó hormonok gyógyszeres terápiával pótolhatók – amennyiben a tünetek súlyossága miatt erre szükség van. Fontos az egészséges életmód kialakítása is: ajánlott a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott diéta. Esetenként antidepresszánsok alkalmazása is indokolt lehet.

Minden fogamzóképes nőnek javasolt évente a nőgyógyászati kontrollvizsgálat és rákszűrés. A méhnyakrákszűrés és az éves nőgyógyászati kontroll a menopauza beálltát követően is ajánlott.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!