Menni vagy nem menni?

2022. 10. 20.
Forrás: surgossegi.info
Alig fél éve indult el a surgossegi.info weboldal, mely abban segíti a bajba jutott embereket, hogy pillanatok alatt megtalálják, azt az ügyeletes egészségügyi intézményt, ahol megfelelő szakorvosi ellátáshoz tudnak jutni. A weboldal már óriási sikert aratott, hiszen egy valós problémára adott frappáns választ. De megálmodói szerencsére nem elégedtek meg ennyivel.

Már az első héten több mint tízezer felhasználója volt a surgossegi.info ügyelet- és gyógyszertárkereső weboldalnak. Ez a szám nagyszerűen tükrözi, hogy mennyien keringtünk eddig órákig tanácstalanul, mire megtaláltuk a szükséges szakellátást.

unsplash.com/camilo jimenez

A podcastben, amit a weboldal kitalálói indítanak nemcsak azt tudjuk majd meg, hová forduljunk a problémánkkal, de azt is, hogy hogyan zajlik az ügyeleti élet. Mielőtt elindulunk a sürgősségire, nem árt tudni például, hogy milyen problémák tartoznak az egyes szakügyeletek hatáskörébe, milyen esetekben érdemes egyáltalán hozzájuk fordulnunk és milyen esetben ér rá megvárni a holnapot, amikor „az általános nyitvatartási időben” működő szakrendelésen fogadnak minket. Nem mindegy ugyanis, hogy a sürgősségi osztályon egyetlen orvosnak pár óra leforgása alatt 30 vagy 80 beteget kell ellátnia. Ha a tájékozottsággal ki tudjuk szűrni azokat az eseteket, akiknek nem a sürgősségi osztályon van a helyük, több ideje és energiája marad majd az ellátóknaka valóban halaszthatatlan esetekre.

A podcastmeghívott vendégei mind olyan harcedzett orvosok, akik nagy ügyeleti rutinnal rendelkeznek. Közös tapasztalatuk, hogy vannak tipikus hibák, amikbe az emberek nagy része belecsúszik. Rengetegen rohannak például 72 órás esemény utáni fogamzásgátló tablettáért a nőgyógyászati ügyeletre, pedig bőven megvárhatnák a másnap reggelt, a tabletta ugyanolyan hatásfokkal segítene. Ezeket a tipikus eseteket is megismerhetjük a műsorban. Ha csak ennyivel segítjük az amúgy is túlterhelt orvosok és ápolókmunkáját, hogy mi otthon maradunk, amikor nem sürgősségi esetről van szó, már rengeteget tettünk az egészségügyi ellátás színvonalának javításáért.

Léteznek visszatérő helyzetek, amiket a legtöbb ember nem tud kezelni, de csak azért, mert nincsen semmi rálátása a háttérben zajló folyamatokra. Például, ha mindenki ismerné az ellátás szabályait, sokkal kevesebben pánikolnának a traumatológián, hogy miért nem látják el őket érkezési sorrendben vagy rögtön az érkezésük után. Ilyenkor általában arra gondolnak, hogy elfeledkeztek róluk és nem fogják behívni őket később sem. Ha tudnák, hogy csak az igazán súlyos esetek kapnak azonnali ellátást, biztosan nem esnének kétségbe. Abetegeketugyanis egy nemzetközi osztályozás alapján rangsorolják, mely szerint kritikus helyzetben azonnal, életveszélyes állapotú betegnél 15 percen belül, sürgős esetben 30 percen belül, sürgető esetben 60 percen belül, halasztható esetben 120 percen belül kell az ellátást megkezdeni. Ennek ismeretében valószínűleg sokan inkább azt választanák, hogy egy órán túl lássák el őket. Ilyen hasznos érdekességekkel is foglalkozik surgossegi.info podcast-je.

pexels.com/piaxabay

A podcastben sok fontos szakterület képviselőjével találkozhatunk majd: elsőként a traumatológia, szülészet- nőgyógyászat, urológia, szemészet, fül-orr-gégészet szakembereivel készült beszélgetésekethallgathatjuk meg, illetve az égési sérülésekről is lesz szó és olyan általános tudnivalókat is elmondanak, ami bárkit érinthet. „Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen neves szakemberekkel dolgozhatunk együtt ezen a hiánypótló betegedukációs műsoron, akik nem utolsó sorban jó előadók is. Azt gondolom, hogy az az igazi segítség, ha az emberekhez közérthető, szerethető, felhasználóbarát módon juttatjuk el ezeket a fontos információkat, mert akkor sikerül őket kíváncsivá tenni és akkor marad meg, amit átadtunk” - fogalmazott a weboldal egyik alapítója, illetve a podcast műsorvezetője, Németh Franciska, aki maga is ápolóként dolgozott egy fővárosi kórház gyermeksebészeti és traumatológiai osztályán.

A műsor rengeteg tévhitet is eloszlat. Sokan nem tudják például, hogy olyan esetekben, mint egy kisebb fokú égési sérülés, elég lenne egy gyógyszertárba elmennünk a sürgősségi helyett. A gyógyszertárakban ugyanis nem egyszerű eladók, hanem képzett egészségügyi szakemberek szolgálnak ki bennünket, így nemcsak gyógyszerekkel kapcsolatos tájékoztatást kérhetünk, de az égési sérülésünkkel is bemehetünk hozzájuk, mert meg tudnak tanítani a seb ellátására, kötözésére is.

Az epizódokban szó esik még olyan „mumusokról” is, melyektől nem kéne annyira félnünk, mégis rettegünk tőlük. De csak azért, mert igazából elképzelésünk sincs arról, hogy mit takarnak egyes vizsgálatok valójában., mint például a prosztatavizsgálat. A sorozat leszámol ezekkel a félelmekkel is.

pexels.com/Anna Shvets

A surgossegi.info youtube csatornáján is megtalálható beszélgetésekben olyan orvosokkal találkozhatunk, akiknek a stílusa valóban lebilincselő; így úgy érezhetjük magunkat, mintha egy érdekfeszítő előadáson lennénk; némelyikük csípőből odavetett poénjait pedig egy stand-up humorista is megirigyelhetné. Nem kell tehát 10 kávéval bekészülni a számítógép mellé, nem fogunk bealudni a beszélgetéseken.

A podcast előzetese, illetve a traumatológia témában Dr. Kőnig Róberttel készített első rész összefoglaló kisfilmje már elérhető az oldal youtube csatornáján, illetve https://surgossegi.info/ weboldal Podcast menüpontjában. A teljes beszélgetésa surgossegi.info spotifiy csatornáján hallgatható meg. Az indulás után minden héten új összefoglaló kisfilm és podcast epizód várja a hallgatókat.

A következő témák és szakértőik:

  • 2. rész: Dr. Krauth Barbara - szülészet-nőgyógyászat,
  • 3. rész: Dr. Balogh Zoltán - urológus szakorvos
  • 4. rész: Dr. Kőnig Róbert - betegutak
  • 5. rész: Dr. Soós Judit - szemész szakorvos
  • 6. rész: Dr. Makó Lőrinc - fül-orr-gégész
  • 7. rész: Dr. Kőnig Róbert - égés

A surgossegi.info edukációs tartalmai a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával készültek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!