A tüdő rosszindulatú elváltozásai sokáig tünetmentesek

2022. 10. 18.
Forrás: egeszsegvonal.gov.hu
A tüdőt érintő legsúlyosabb elváltozás, a rosszindulatú tüdőrák korai diagnosztizálása és az időben megkezdett kezelése életet menthet, ezért nagyon fontos és ajánlott az évenkénti önkéntes tüdőszűrő vizsgálatokon való részvétel. Államilag finanszírozott tüdőszűrésen 40 év felett, háziorvosi beutalóval, évente egy alkalommal van lehetőség részt venni.

Magyarország világviszonylatban első helyen áll a tüdő rosszindulatú daganatai miatti halálozásban. A tüdő rosszindulatú elváltozásai az esetek többségében sokáig tünetmentesek, ezért rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel nélkül az esetek nagy részében csak előrehaladott, már nem műthető szakaszban fedezik fel a tüdőrákot. A betegség természete miatt fontos a korai diagnózis, mivel ez a sikeres kezelés kulcsa. A tüdőszűrés lehetőséget biztosít az akár halálos kimenetelű tüdőrák korai diagnosztizálására. A tüdőrák korai jelei mellkasröntgen-felvételen jól felismerhetők. Az önkéntes tüdőszűrés minden egészségtudatos embernek ajánlott!

Forrás: pexels.com/ Cottonbro

Fontos azonban tudni, hogy a tüdőszűrés önmagában nem ad biztos diagnózist. Egyéb képalkotó eljárásokkal, laborvizsgálatokkal, tüdőrák gyanúja esetén pedig biopsziás minta kórszövettani vizsgálatával együtt állítható csak fel a pontos diagnózis. A tüdőszűrés arra alkalmas, hogy felderítse, kell-e további vizsgálatokat végezni. Tüdőszűrésre röntgen- vagy CT-(computer tomographia) vizsgálat alkalmas. Mindkét képalkotó eljárás teljesen fájdalommentes. A röntgenfelvételeken a mellkas csontjai és a szöveti állomány válik láthatóvá, könnyen észrevehető a felvételen az esetleges térfoglaló folyamat vagy egyéb elváltozás.

A röntgenvizsgálat előnye a gyorsaság. Nem igényel beavatkozást, és minimális sugárterhelés mellett megállapítható a kóros folyamat jelenléte. Hátránya, hogy pontos diagnózist nem ad, és a kisebb elváltozások felderítésére nem alkalmas. Amennyiben kisebb eltérések diagnosztizálására van szükség, CT-vizsgálat szükséges. Ez magasabb sugárterheléssel jár a beteg számára, továbbá több időt és előkészületet igényel.

Forrás: pexels.com/Mart Production

Magyarországon jelenleg egy speciális tüdőszűrő program (HUNCHEST2) is elérhető, amely keretein belül alacsony dózisú CT-vizsgálattal szűrik az 50 évesnél idősebb férfiakat és nőket, akik megfelelnek az alábbi feltételeknek:

nincs semmilyen ismert daganatos betegsége;

jelenleg is dohányos, vagy

a dohányzásról 15 éven belül szokott le, és élete során átlagosan 25 évig napi 1 csomag cigarettát elszívott.

A HUNCHEST2 szűrőprogramban való részvétel ingyenes. Ha 50 évesnél idősebb, erős dohányos, vagy 50 évesnél idősebb dohányos rokona van, ajánlott a kellemetlenséget nem okozó, káros következményekkel nem járó, néhány perces vizsgálaton való részvétel. A vizsgálatra az Országos Onkológiai Intézetben (www.onkol.hu) telefonon foglalható időpont.

Az életkorhoz kötött szűrővizsgálatok közül a tüdőszűrés végzése a területileg illetékes tüdőszűrő állomások, valamint a területi mozgó szakorvosi szolgálat feladatkörébe tartozik. 40 éves kor felett évente egy tüdőszűrés ingyenesen igénybe vehető háziorvosi beutalóval, azonban a részvétel önkéntes alapú, nem kötelező. Kifejezetten ajánlott azonban az egyes rizikócsoportokba tartozók: erős dohányosok, cukorbetegek vagy HIV-fertőzöttek számára.

Forrás: pexels.com/Vlada Karpovich

Az alábbi rizikócsoportokba tartozó személyek évente egy alkalommal tüdőszűrő vizsgálaton kötelesek részt venni:

hajléktalanok;

hajléktalanok nappali melegedőjének és éjjeli menedékhelyének dolgozói;

utcai szociális munkát végzők;

népkonyha formájában nyújtott étkeztetésben foglalkoztatottak;

önkéntes munkát végző személyek, ha hetente legalább összesen 16 órát hajléktalanokkal foglalkoznak;

büntetés-végrehajtási intézetek fogvatartottakkal közvetlenül foglalkozó dolgozói;

befogadó állomások és közösségi szállások dolgozói;

rendőrségi fogdák és őrzött szállások dolgozói;

egészségügyi intézmények patológiai és sürgősségi osztályainak egészségügyi dolgozói;

egészségügyi szolgáltatók mikrobiológiai laboratóriumainak egészségügyi dolgozói;

egészségügyi intézmények tüdőgyógyászati járó- és fekvőbeteg-szakellátást végző szervezeti egységeinek egészségügyi dolgozói.

A tüdőszűrés igénybevételéért a társadalombiztosítással rendelkező személynek is fizetnie kell, ha a tüdőszűrésre nem a kötelezően elrendelt szűrővizsgálat keretében vagy nem a korhoz kötött szűrővizsgálat keretében, illetve nem szakképzési intézményekben és felsőoktatási intézményben oktatásban részesülők szakmai alkalmassági vizsgálatai keretében kerül sor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!