Évvégi elsősegély

Szerző: Zimre Zsuzsa
Ebből az őrületből a gyógyszerészek sem maradnak ki: ebben az időszakban sokan fordulunk hozzájuk, hol ezzel, hol azzal a problémával.
Dr. Kovács Zalánt, a zirci Szent Bernát Gyógyszertár gyógyszerészét kérdeztük meg arról, hogyan segíthet egy patikus abban, hogy átvészeljük az ünnepeket. Mit tehetünk az ebben az időszakban dühöngő megbetegedések ellen?

Az év vége felé a szervezetünk nagy próbatétel előtt áll. Közeledik az ünnepi időszak, amely mind mentálisan, mind fizikailag megterhelő lehet számunkra. Ráadásul minderre télen kerül sor, amikor szervezetünk legnagyobb „segítőtársa", az immunrendszerünk is kimerül. Joggal érezhetjük azt, hogy tenni kell ellene, sőt jó lenne, ha meg tudnánk előzni a kiszolgáltatott állapotot.

A munkahelyi stresszt felváltja, vagy inkább megfejeli az év végi készülődéshez kapcsolható otthoni stressz. Elég csak arra gondolnunk, milyen nehézségekbe ütközik a megfelelő ajándékok kiválasztása, beszerzése, a boltokban ilyenkor megforduló embertömeg elviselése. A téli időszakban ajánlott immunerősítő és multivitamin-készítmények (vitaminkombinációk, ásványi anyagok, nyomelemek speciálisan összeállított „keveréke") segítenek szervezetünk ellenálló képességének növelésében, és ilyen értelemben a stressz okozta nagyobb megterhelés hatása csökkenthető általuk.

Tudni kell azonban, hogy ezen készítmények teljes hatásának kifejlődéséhez több hét szükséges, így célszerű a szedésük elkezdését már az őszi időszakra programozni. A gyógyszertárakban kapható készítmények között számos különbség van, így mindenképpen javasolt a szakemberek véleményének kikérése.Mi az, ami jó, ha van otthon a házi patikában? Év végén több hivatalos ünnepnap van, amikor a gyógyszertárak is zárva tartanak.

Természetesen a nagyobb településeken van gyógyszertári ügyelet, de ez nem egységes rendszer szerint kerül megszervezésre, így településenként eltérő megoldásokkal találkozhatunk. A kellemetlenségek elkerülése érdekében ajánlatos ezen időszakra kicsit felfrissíteni házi patikánk gyógyszerkészletét. Szinte biztos, hogy munkaszüneti napon ér minket baleset vagy tör ki rajtunk a betegség. Mindenképpen érdemes otthon tartani a szokásos gyermekgyógyszerek mellett a család többi tagjának is adható láz- és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, hasmenést mérséklő, gyomorsavat csökkentő gyógyszereket.

Javasolt kisebb égési sérülések kezelésére használatos bőrfertőtlenítő, -ápoló, regeneráló habokat, kenőcsöket is tartani a házi patikában. Nem árt felfrissíteni a kötszerkészletet sem (mullpólyák, mull-lapok, rugalmas pólyák, ragtapaszok). A túlzott táplálékfelvétel, főleg a cukros sütemények fogyasztásakor fellépő puffadás már hatékonyan csökkenthető, vagy akár ki is védhető puffadásgátlókkal. Az év végi időszakban ne felejtsük el a rendszeresen szedett gyógyszereinket felíratni és kiváltani, hiszen nemcsak a gyógyszertárak vannak zárva, hanem a körzeti orvosi rendelők is.Honnan lehet tájékozódni arról, melyik patika az ügyeletes, amennyiben baj lenne?



Ha mégis szükség van a gyógyszertári ügyelet igénybe vételére, akkor több lehetőség is van arra, hogy megtudjuk, merre kell indulnunk. Az egyik megoldás az lehet, hogy felkeressük a hozzánk legközelebb fekvő gyógyszertárat, és tájékozódunk az éppen aktuális ügyeletes gyógyszertár címe és telefonszáma felől, ugyanis törvényi kötelezettség a zárva lévő gyógyszertár bejárata közelében elhelyezni ezeket az információkat.

A másik járható út az, ha az interneten kutakodunk. Számos országos és regionális honlap közzétesz ilyen jellegű információt, de a leghitelesebb információforrás az ÁNTSZ honlapja. Itt régiókra bontva találhatjuk meg a településeket, majd a minket érdeklőt kiválasztva elolvashatjuk a hivatalos ügyeleti rendet. Az ünnepi ügyeletekben a betegszám jelentősen megnő.

Sajnos az indokolatlan megkeresések száma is, de ezt el kell fogadni. Ajándékot lehet venni a patikákban, vagy ez nagyon különös elképzelés? Karácsony közeledtével megnő a patikákban is azoknak a száma, akik ajándékot keresnek.

A gyógyszertárban is kaphatók az ünnepekre előkészített ajándékcsomagok, melyekben kozmetikumok, esetleg táplálékkiegészítők vagy más, az egészség megtartását célul kitűző készítmények találhatók. Ajándékötleteink kiegészítéseképpen érdemes megnézni ezeket. Létezik olyan csodaszer, mely segíthet kezelni a másnaposságot?

A szilveszteri összejöveteleken nagyon könnyű túlzásba vinni az alkoholfogyasztást. A pillanatnyi örömérzetet másnap az alkohol lebontásából származó anyagok kellemetlen hatása váltja fel. Már kapható a kereskedelemben olyan készítmény, ami ezek lebontását gyorsítja, így a másnaposság érzetét csökkenti, de meg kell jegyezni, hogy ezek, bár úgy néznek ki, mégsem gyógyszerek, hanem táplálékkiegészítők.

Sokan sokféle trükkre esküsznek a macskajaj kivédésére, de igazán meggyőző, mindenki számára eredményes megoldás nincs. Aki tudja, hogy melyik az a (gyógy)szer, ami csökkenti a nem kívánt hatások intenzitását, az legyen előrelátó, és készítse oda az éjjeliszekrényre.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!