Előzzük meg az ekcémát!

Forrás: Sajtóközlemény
Dr. Almádi Tamás bőrgyógyász elmondta, a tünetek megelőzése érdekében érdemesebb hidratálni a bőrünket, hiszen így kevésbé fog kirepedni, nem fáj és viszket annyira a felülete. A xylitol és a glycerin tartalmú hidratáló elősegíti a bőr megfelelő hidratációját és regenerációját és ezzel az egészséges védelmi funkció működését biztosítják.

A koronavírus-járvány kezdetén egészségvédelmi okok miatt robbanásszerűen megnőtt a kézfertőtlenítők és antiszeptikus gélek iránti kereslet. A higiéniai szempontból rendkívül előnyös termékek használata pedig a mai napig velünk maradt, még most is rengetegen vásárolják azokat. Ezeknek a szereknek azonban az alkoholtartalmuk miatt van egy nem kívánt mellékhatása, mégpedig az, hogy roncsolják a bőr lipid rétegét, ezáltal kimerítve annak ellenálló képességét.

Dr. Almádi Tamás bőrgyógyász arról beszélt, a hideg és szeles időszakban egyébként is szárazabb a bőr, amire a kézfertőtlenítők csak rátesznek egy lapáttal, ezért is hajlamosabb télen bőrünk az ekcémás reakcióra.

freepik.com/stefamerpik

„Krónikus irritáció során kimerül a bőr kompenzáló képessége, sérül a lipidköpeny, felborul a mikroflóra, amik ellenállóvá teszik a bőrt a fizikai, kémiai, és mikrobiális behatásokkal szemben. A vegyi anyagokkal dolgozók, de akár a házimunkát végzők között is gyakrabban előfordul ekcéma, hiszen sokszor érintkeznek vegyszerekkel a munka, takarítás, mosás, mosogatás közben. Az őszi időszak beköszöntével általánosságban megnő az ekcémás tünetekkel jelentkező betegek száma az időjárási viszonyok változása miatt” – mutatott rá a problémára.

Mint mondta, ennek megelőzése érdekében, hidratálás és a védőréteg visszaállítása céljából kézkrémet szoktak alkalmazni a pácienseknél. Felhívta rá a figyelmet, ha rendszeresen hidratáljuk a bőrt, kevésbé fog kirepedni, kisebb az esélye, hogy fájó, viszkető érzéssel kell megbirkóznunk.

Kérdésre válaszolva a bőrgyógyász közölte, hogy hypoallergén, és parabénmentes termékeket szokták ajánlani a betegeknek. Ezek a krémek, gélek egy eleve sérült felszínű bőrre kerülnek, és ha az adott kozmetikum tele van illatanyaggal és tartósítószerrel, az könnyen többet árthat, mint amennyit használ.

 

freepik.com/Racool_studio

A szabadalommal védett kombináció

A bőr hidratálásában fontos szerepet játszik a filaggrin nevű strukturális fehérje, amely a bőr stratum corneum rétegében más strukturális elemekkel együtt funkcionális védőréteget alkot. Ez a védőréteg felelős a megfelelő víztartalom megtartásáért és a különböző fertőzések, kémiai anyagok elleni védelemért és a bőr integritásának megtartásáért.

A gyógyszertárakban kapható hidratáló arc-, kéz- és testápoló gélek egyik fontos összetevője a xylitol, mely növeli a száraz bőrben lecsökkent filaggrin termelődést, ezáltal visszaáll a bőr normális védő-barrier funkciója. A termék másik fontos összetevője a glycerin, amely az egyik leghatékonyabb nedvesítő poliol.

A két összetevő együttesen segíti elő a bőr megfelelő hidratációját, regenerációját és ezzel az egészséges védelmi funkció működését biztosítják. A xylitol és a glycerin gélben alkalmazott kombinációja szabadalommal védett, magyar találmány.
 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!