Brutális gyilkosságok a múltból

2010. 12. 27.
Szerző: Szimpatika
Brutális gyilkosság nyomaira bukkantak egy észak-spanyolországi barlangban. A negyvenkilencezer évvel ezelőtti bűntény segítségével a tudósok megismerhetik a neandervölgyi emberek szokásait és családszerkezetét.
Az El Sidrón-i barlangban tizenkét férfit, nőt és gyermeket mészároltak le, majd a támadók, szintén neandervölgyi emberek, mohón falatozni kezdtek az áldozatok földi maradványaiból. A gyilkosok olyannyira kiéhezettek voltak, hogy felnyitották az áldozatok koponyáját, hogy hozzájussanak agyvelejükhöz, de feltörtek minden apró csontocskát is, hogy egyetlen csepp csontvelőt se hagyjanak kárba veszni. A vizsgálatok szerint a csoport tagjai genetikailag közel álltak egymáshoz.
Mindez korábbi kutatási adatokat támaszt alá, miszerint a neandervölgyi embereknél a modern emberrel összehasonlítva lényegesen kisebb volt a genetikai sokféleség. A barcelonai Evolúciós Biológiai Kutatóintézet munkatársai a tizenkét neandervölgyi ember igen jó állapotban fennmaradt csontmaradványaiban az anyai ágon öröklődő mitokondriális DNS-t, valamint az apai ágon öröklődő Y-kromoszómákat vizsgálták – olvasható a Science Now honlapján. Három felnőtt férfi, két kamasz fiú és az egyik gyermek egyetlen asszonytól örökölt mitokondriális DNS-t hordozott, vagyis anyai ágon közeli rokonok voltak. A csoport többi tagja, beleértve egy tinédzsert, egy gyermeket és egy csecsemőt, az egyik felnőtt asszony mitokondriális DNS-ét hordozták, vagyis a nő leszármazottai vagy igen közeli hozzátartozói voltak. Vagyis a jelek szerint egyetlen család tagjai voltak – hangsúlyozta Carles Lalueza-Fox, a tanulmány vezető szerzője.

(MTI)

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!