A természet ajándéka: a szeder

Kora ősszel az erdőben sétálva még gyakran találkozhatunk szederbokorral. A kicsit fanyar, de mégis édes ízű, fekete bogyós gyümölcs nemcsak finom, hanemszámtalan, régóta ismert jótékony hatással is bír.

A fekete szeder vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag. Többek között megtalálható benne az A-, B1-, B6- és C-vitamin, valamint foszfor-, kalcium-, magnézium-, mangántartalma is jelentős. Káliumtartalma miatt ajánlott a magas vérnyomásban; réz, vas és folsavtartama miatt pedig a vérszegénységben szenvedőknek, valamint a gyümölcsben lévő vegyületek a jó memória megtartásában is szerepet játszanak. A szeder gyulladáscsökkentő hatása is kiváló, és a benne található antioxidánsoknak köszönhetően egyes kutatások szerint rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük egyes daganattípusok kialakulásnak esélyét.

pexels.com/JAMAL YAHYAYEV

Ha évszaktól függetlenül szeretnénk fogyasztani, egy kis odafigyeléssel ízét és állagát is megőrizve tehetünk el a fagyasztóba egy pár dobozzal belőle. Figyeljünk, hogy csak az érett szemeket szedjük le, mert nem utóérő gyümölcs, fagyasztáskor pedig válogassuk át, és csak a teljesen ép terméseket használjuk!Szárainak eltávolítása után alaposan mossuk meg, és egy konyharuhára terítve hagyjuk, hogy teljesen megszáradjanak. Először egy tálcára helyezve fagyasszunk, ügyelve arra, hogy közben ne nyomódjanak meg és ne tapadjanak össze.  Körülbelül négy-hat óra múlva, amikor már gurulósan kemények, zacskóba vagy dobozba zárva mehetnek vissza a fagyasztóba.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!