Milyen gyógyszereket adhatunk a gyermekünknek?

Forrás: egeszsegvonal.gov.hu
Gyermekek esetében a legtöbb betegség mindenféle gyógyszeres kezelés nélkül meggyógyul. Szükség lehet azonban fájdalomcsillapító gyógyszerek vagy antibiotikumok időszakos alkalmazására a jobb közérzet, a szenvedés megszüntetése és a mihamarabbi felépülés érdekében.

A gyógyszerek adagolását illetően nagyon fontos, hogy mindig be kell tartani az ajánlott egyszeri dózist, az egyszerre, illetve egy nap alatt beadható maximális adagot, illetve a két dózis beadása közötti minimális időt. Ezek be nem tartása esetén akár életveszélyes állapot is kialakulhat gyermekénél. Bármilyen gyógyszer alkalmazása előtt olvassa végig figyelmesen a betegtájékoztatót. Fájdalomcsillapító gyógyszer alkalmazására általában akkor van szükség, ha olyan mértékű a gyermek fájdalma, amely már kellemetlenséget okoz számára. Gyermekeknél a leggyakrabban alkalmazott hatóanyagok a paracetamol és az ibuprofen.

Forrás: pexels.com/Polina Tankilevitch

Abban az esetben, ha gyermekének az egyik hatóanyagot tartalmazó készítményt adott, és nem javult az állapota, viszont a következő dózis még nem adható be, a fájdalom- és lázcsillapítás érdekében alkalmazható a másik hatóanyag. Például, ha a paracetamol nem éri el a kívánt hatást, fontos, hogy ne a következő paracetamol adagot adjuk be korábban, hanem inkább adjunk ibuprofent, mivel a nem megfelelő időközönként adagolt paracetamol nem kívánt mellékhatásokhoz vezethet. Így a hatékony tüneti kezelés érdekében alkalomszerűen felváltható az egyik hatóanyag a másikkal. A két hatóanyag rendszeres váltogatásáról azonban kérje ki házi gyermekorvosa véleményét. A paracetamol 1-2 hónapos kortól adható fájdalom és láz csillapítására, vagy akkor, ha a csecsemő testsúlya meghaladja a 4 kg-ot. Az ibuprofen tartalmú készítmények 3 hónapos kortól (és ha a csecsemő testsúlya meghaladja az 5 kg-ot) adhatók fájdalom és láz csillapítására. Ha gyermeke asztmás, kerülje az ibuprofentartalmú készítményeket. Gyerekek esetében szintén kerülje az acetilszalicilsav-tartalmú készítményeket lázcsillapításra, ha gyermeke valamilyen fertőzésben szenved, mert körükben súlyos nem kívánt mellékhatások alakulhatnak ki (Reye-szindróma).

Forrás: pexels.com/Polesie Toys

A legtöbb gyermekkori fertőzést vírusok okozzák, amelyekre az antibiotikumok hatástalanok. Ezért gyermekek esetében általában nincs szükség antibiotikumra az egyszerű lefolyású légúti fertőzések esetében. Ha a házi gyermekorvos mégis antibiotikumot rendel a gyermekének, kiemelten fontos, hogy tartsa be az utasításait a gyógyszer bevételének napi adagjával, pontos bevételi idejével és a kezelés időtartamával kapcsolatban. Bármilyen kérdés esetén keresse fel házi gyermekorvosát.

A gyermekek esetében nem számít székrekedésnek, ha nincs mindennap széklet. Ha azonban a gyermeknek hasi panaszai vannak a ritka székletürítés miatt, keresse fel házi gyermekorvosát. Ezenfelül kiemelten fontos, hogy fokozza gyermeke rost- és folyadékfogyasztását, és ne alkalmazzon hashajtó gyógyszereket orvosa utasítása nélkül.

Amennyiben gyermeke elalvási problémákra panaszkodik, keresse fel házi gyermekorvosát, mert a legtöbb felnőtteknek adható altató nem adható gyermekeknek, ami különösen csecsemőkre igaz.

Forrás: pexels.com/Pavel Danilyuk

Mire érdemes figyelni, ha a háziorvos gyógyszert rendel?

Ha a házi gyermekorvos receptre ír fel gyógyszert, tájékoztatja a szülőt:

a gyógyszer teljes nevét illetően,

milyen gyakran alkalmazandó az adott gyógyszer,

a napi maximális dózist illetően,

étkezés előtt vagy után kell bevenni,

a mellékhatásokról.

Ha gyermekének bármilyen gyógyszerallergiája van, feltétlenül tájékoztassa házi gyermekorvosát gyógyszerrendelés előtt. Ha gyermekének nehézséget okoz a tablettás készítmények lenyelése, kérje meg házi gyermekorvosát, hogy szirup formájában kapható készítményt rendeljen. Az előnyös hatások mellett minden gyógyszernek lehetnek mellékhatásai. A leggyakoribb mellékhatások a kiütések, a gyomorfájdalom és a hasmenés. Bármilyen mellékhatás megjelenése esetén feltétlenül tájékoztassa a gyermek kezelőorvosát. Ne változtasson addig a gyógyszer adagolásán, és ne hagyja abba a gyógyszer adását, amíg a gyermek kezelőorvosa nem utasítja erre. Jegyezze meg, melyik készítmény milyen mellékhatást okozott gyermekének, így a későbbiekben más hatóanyag alkalmazásával ezek a mellékhatások elkerülhetők.

Forrás: Pexels.com/Lisa Fotios

Csecsemők és kisgyermekek esetében a gyógyszerek elsődlegesen szirup (melyet egy fecskendő segítségével kell a szájba adagolni) vagy végbélkúp formájában adandók a könnyebb beadás és a pontos dozírozás érdekében. Nagyobb gyermekek esetében a tablettás kiszerelés választandó. A tablettát a gyártó ajánlása szerint vagy szét kell rágni, vagy bizonyos mennyiségű folyadékkal egyben lenyelni.Fontos a gyógyszerek tárolásával kapcsolatban néhány szabály betartása a kisgyermekes családokban. Kiemelten fontos, hogy olyan helyen tartsa a gyógyszereket, ahol a gyermeke nem férhet hozzá. Kiváló tárolónak bizonyulhat a konyhaszekrény egy magasan elhelyezkedő rekesze. Tartsa az összes gyógyszert a gyári dobozában. Ne alkalmazza a gyógyszert, ha lejárt a szavatossága, hanem vigye vissza a legközelebbi gyógyszertárba. Ne adjon gyermekének másnak felírt gyógyszereket. Az édes szirupokból, gumicukor formájú vitaminokból, fájdalomcsillapítókból se lépje túl az ajánlott mennyiséget.

 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!