30 éve létezik a női óvszer, ma van a fogamzásgátlás napja

Forrás: egeszsegvonal.gov.hu
Óvszer alatt általában a férfiak által használt, manapság általában latexből készülő fogamzásgátló eszközt értik, melyet a merev péniszre kell felhúzni, ám idestova harminc éve létezik női óvszer is, melyet először az 1992-es AIDS elleni világkonferencián mutattak be. A férfi változattól eltérően nem latexből, hanem poliuretánból gyártják, ami vékony, ám erős műanyag, és melynél kisebb az allergiás reakció esélye. A női óvszer mindkét végén gyűrű található; a kisebbik a hüvelybe kerül, zárt, pontosan illeszkedik a méhnyakra, míg a nagyobb gyűrű a hüvelybemeneten kívül helyezkedik el.

Az óvszerek megbízhatósága

Az óvszerek általában 98% – a női óvszerek 95% – megbízhatóságúak, amennyiben felhasználásuk az előírt módon történik. A felhasználói hatékonyságuk azonban ennél jóval alacsonyabb. Férfi óvszer esetében 82%, női óvszer esetében 79% a megbízhatóságuk. A nem kívánt terhesség jobbára az óvszer kiszakadása miatt következik be. Fontos tudni, hogy az óvszerek anyaga sem tart örökké, a lejárati időn túl porózusabbá, könnyebben szakadóvá válnak. A megfelelően felhelyezett óvszer megbízhatóságát csökkentheti, ha használatával egy időben anyagát (latex) károsító olaj vagy vazelin alapú síkosító is alkalmazásra kerül. A női óvszer használható víz, szilikon vagy olaj alapú síkosítókkal.

Forrás: pexels.com/ Adam Contor

Az óvszerek helyes felhelyezése

A férfi gumióvszer (condom) érintetlenségének, a lejárati dátumnak és az óvszer sérülésmentességének ellenőrzését követően a gumióvszer a merev férfi péniszre felhelyezhető. Meg kell vizsgálni, hogy a gumióvszer melyik irányba tekeredik, a helyes irány megtalálása után az óvszer spermatartó zsákjának összecsípésével a merev péniszre kell azt helyezni oly módon, hogy a fitymát a makkról vissza kell húzni. A spermatartó zsákot az egyik kézzel tartani kell, hogy az a makkra ne feszülhessen rá, a másik kézzel pedig az óvszert a pénisz tövéig le kell görgetni. Fontos, hogy az óvszer akkor fog megfelelően működni, ha a reális méret kerül kiválasztásra. Ne használjon egynél több condomot egy időben, hiszen ezáltal a szakadás esélye jelentékenyen megnő.

Forrás: pexels.com/Sandro Crepulja

A gumióvszert az aktus kezdetétől az aktus végéig érdemes használni, hiszen már az előváladék is tartalmazhat spermiumokat. A női gumióvszerek 2 gyűrűt tartalmaznak, melyek közül a kisebbet a hüvelybe kell helyezni, pontosan a méhszáj köré, a nagyobbat pedig a hüvelybemenethez úgy, hogy a szeméremajkakat fedje. A női óvszer tamponhoz hasonló módon helyezhető fel. Ne használja a férfi és női óvszereket egy időben, mert azok könnyen elszakadhatnak. Érdemes ügyelni a piercingekre, ékszerekre, hegyes körmökre, hiszen ezek könnyen kiszakíthatják a gumióvszert.

Az óvszerek előnyei és hátrányai

Az óvszerek előnye, hogy könnyen kezelhetők és hozzáférhetők, olcsók, beszerzésükhöz nincs szükség receptre. További előnyük a megbízhatóságuk a nem kívánt terhesség megakadályozását illetően, és az, hogy védenek egyes nemi úron terjedő betegségek ellen. Az óvszer orális és anális szex esetén is használható. Hátrányuk, hogy egyszer használhatók, és nem védenek a bőrről bőrre terjedő betegségek ellen, mint például a HPV, a herpesz vagy a szifilisz. További hátrányuk, hogy lejárati idejükre figyelni kell, a latex óvszereket pedig csak vízbázisú síkosítóval szabad együtt használni. A latex óvszerekre allergia vagy intolerancia alakulhat ki, ilyenkor érdemes poliuretán óvszert venni.

Forrás: Nataliya Vaitkevich

Mi a teendő az óvszer lecsúszása, szakadása esetén?

Amennyiben a védekezés fent említett okokból hatástalan volt, és a hüvelybe spermiumok kerültek, alkalmazható esemény utáni tabletta (sürgősségi fogamzásgátlás), mely hazánkban vényköteles. A tablettát az aktust követően 72 órán belül be kell venni, szülész-nőgyógyász szakorvos írhatja fel.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!