Miért olyan alattomos a magas vérnyomás? Ma van a szív világnapja

Forrás: egeszsegvonal.gov.hu
Az alacsony vérnyomás az esetek többségében nem jelent egészségügyi kockázatot, ám a tartósan magas vérnyomás komoly, több szervet érintő kárt is tud okozni. Magasnak a 140/90 Hgmm feletti vérnyomásérték tekinthető, optimálisnak pedig a 120/80 Hgmm alatti vérnyomás. Az életkor előrehaladtával az erek rugalmasságvesztése következtében a vérnyomás mindenkinél fokozatosan nő, ami bizonyos – ellenőrzött – határok között természetes folyamat. A magas vérnyomás előfordulási gyakorisága 60 év felett 60%.

 

A vérnyomásértékek osztályozása

Kategória

Szisztolés érték
(Hgmm)

Diasztolés érték
(Hgmm)

Optimális

< 120 és

< 80

Normális

120–129 és/vagy

80–84

Magas normális

130–139 és/vagy

85–89

I. fokú magas vérnyomás

140–159 és/vagy

90–99

II. fokú magas vérnyomás

160–179 és/vagy

100–109

III. fokú magas vérnyomás

≥ 180 és/vagy

≥ 10

Izolált szisztolés magas vérnyomás

≥ 140 és

< 90

A tartósan magas vérnyomás egyik „leggonoszabb” tulajdonsága, hogy sok esetben semmiféle tünete nincs. Gyakran pusztán véletlenül fedezi fel a háziorvos, egy rutinvizsgálat során. A hosszú ideje fennálló, de lappangó magas vérnyomás éppúgy károsítja a keringési rendszert (szív, vesék, szem, végtagok erei), mint az, amely valamilyen tünettel ad hírt magáról: például fejfájással (általában reggel), tarkótáji nyomásérzéssel, szédüléssel vagy férfiak esetében akár erekciós zavarokkal.

Forrás: pexels.com/ Thirdman

Ha otthonában legalább 3 alkalommal nyugalomban magas vérnyomásértékeket mért különböző időpontokban, mindenképpen forduljon orvoshoz. Az orvos munkáját nagyban segíti, ha vérnyomásnaplót vezet. Amennyiben a beállított gyógyszerek szedése mellett a vérnyomása meghaladja a 140/90 Hgmm-t, forduljon orvoshoz. Szélsőségesen magas (180/120 Hgmm felett) vagy a korábbiakhoz képest abnormális értékek esetén akár sürgősségi beavatkozásra is szükség lehet. A magas vérnyomás melletti légszomj, hányinger, hányás, válaszképtelenség az úgynevezett hipertóniás krízist jelezheti, ekkor haladéktalanul hívja a 112-t és kérjen mentőt! Az extrém vérnyomás-emelkedés a legsúlyosabb szív- és érrendszeri eseményekhez vezethet (szívritmuszavarok, stroke, vérzések, szívinfarktus, veseelégtelenség, aortarepedés stb.).

Forrás: pexels.com/ Adrienn

A magas vérnyomást a legtöbb esetben hosszú időn át ható tényezők okozzák, megelőzése pedig mindezek kerülésével lehetséges. A gyakori stressz, idegeskedés, hajszoltság, túlsúly, a mozgásszegény életmód, állandó ülés, rendszeres alkoholfogyasztás, dohányzás, az egészségtelen táplálkozás, túlzott sófogyasztás, alacsony káliumbevitel, az alvászavarok (alvási apnoe) az évek során magasvérnyomás-betegséget okozhatnak. Ezeken kívül a magas vérnyomás különféle szervi bajok tünete is lehet: pajzsmirigybetegségek, mellékvese-daganat, veseproblémák egyaránt hipertóniához vezethetnek. Bizonyos gyógyszerek, szteroidok, orális fogamzásgátlók és a stimuláns kábítószerek is magas vérnyomás kialakulásához vezethetnek. A magasvérnyomás-betegség kimondásához szükséges, hogy a vérnyomás rendelői körülmények között, nyugalomban, három különböző alkalommal (legalább egyhetes időközzel), alkalmanként legalább háromszor mért értékéből az utolsó kettőnek az átlaga elérje vagy meghaladja a 140 Hgmm szisztolés és/vagy a 90 Hgmm diasztolés értéket.

Forrás: pexels.com/ Life of Pix

A magas vérnyomás kivizsgálásánál szükséges átbeszélni a kórtörténetet, a szedett gyógyszereket, az ismert betegségeket, tüneteket. A fizikális vizsgálat és az EKG elengedhetetlen. A magas vérnyomás első észlelését követően széles körű kivizsgálásra van szükség, amely kiterjed hasi ultrahang-, labor-, szemészeti vizsgálatokra. Természetesen a kezelőorvos kiegészítő vizsgálatokat is kérhet. A vérnyomásértékek pontosabb megismeréséhez otthoni vérnyomásmonitor használatos (ABPM vizsgálat), ami általában 24 órán át rögzíti a vérnyomás-változást. Az eredményeket szakorvos értékeli ki. A diagnosztizált magas vérnyomás enyhébb esetében pusztán az életmódváltás is segíthet:

Javasolt a sóbevitel megszorítása napi < 5 g értékre.

Javasolt az alkoholfogyasztás megszorítása férfiak esetében heti 14 egység (175 g/hét), nők esetében heti 8 egység (100 gramm/hét) értékre.

Javasolt a nagyivászat (binge drinking) elkerülése.

Zöldségfélék, friss gyümölcsök, hal, magok, nem telített zsírsavak (olívaolaj), alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása javasolt, a vörös húsok kerülése ajánlott.

A vérnyomás és a kardiovaszkuláris kockázat csökkentése érdekében javasolt a testtömegkontroll az elhízás (BMI > 30 kg/m2 vagy haskörfogat > 102 cm [férfiak] és > 88 cm [nők]) elkerülésére, megcélozva az egészséges BMI- (kb. 20-25 kg/m2) és haskörfogat- (< 94 cm [férfiak] és < 80 cm [nők]) értékeket.

Forrás: pexels.com/ William Choquette

Rendszeres állóképességi (aerob) edzések végzése javasolt (például legalább 30 perc mérsékelt dinamikus mozgás a hét 5-7 napján). Ilyen például a gyaloglás, futás, úszás, biciklizés. Javasolt a dohányzás elhagyása; ehhez szükség esetén dohányzásleszokás-támogató programok is igénybe vehetők. Ha az életmódváltás nem elegendő a vérnyomás rendezéséhez, akkor az esetlegesen a háttérben húzódó szervi bajok kizárása után gyógyszeres kezelésre van szükség. Erről minden esetben orvos dönt. Napjainkban a modern terápiás felfogás szerint a vérnyomáscsökkentő szereket kombinációban szokás használni. Általában a magas vérnyomásra ható szerek és az életmódváltás együtt éri el a várt hatást a betegség kezelésében. Az életmódváltás a magas vérnyomás minden stádiumában javasolt és szükséges.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!