Új szívben ép lélek

Forrás: semmelweis.hu
Betegedukációs kisfilmet készített a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársai által indított Új szívben Ép lélek Program csapata a szívtranszplantációban érintett betegek útjáról a telefonon érkező szívtranszplantációs riadótól kezdve egészen a kórházból való távozásig. A beavatkozásra váró érintett szemszögéből forgatott film a folyamat főbb állomásain vezet végig, miközben az orvosi tájékoztatás mellett a már transzplantált betegtársak is feltárják az egyes pontokhoz kapcsolódó gondolataikat, érzéseiket, megéléseiket, ami sokat segít az új szívre várók aggodalmainak, szorongásainak csökkentésében, mentális állapotuk javításában, elősegítve ezzel is a gyógyulást.

Szívtranszplantált betegek is megszólalnak a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársai által indított Új szívben Ép lélek Program betegedukációs kisfilmjében, amely vizuálisan vezeti végig az érintetteket a rájuk váró úton. A kisfilm bemutatja, mire számíthatnak attól a pillanattól kezdve, hogy megcsörren a telefonjuk és a koordinátor közli: rendelkezésre áll a beültetésre alkalmas szív.

Forrás: pexels.com/Erkan Utu

A folyamat ilyen részletes ismertetése komoly támogatás a felkészülésben, többek között azért is, mert az ország 5 fő, referáló szívelégtelenség centrumában gondozott betegek nagy része nem részesült kezelésben Magyarország felnőtt szívtranszplantációs centrumában, így majdhogynem teljesen ismeretlen számukra a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika épülete. A beteg szemszögéből forgatott film segítségével viszont már idejekorán bejuthatnak azokba a terekbe – folyosókra, előkészítőkbe, műtőbe, osztályra, betegszobákba – ahova a transzplantáció kapcsán ténylegesen kerülnek majd, ez pedig önmagában csökkentheti a szorongást – magyarázta honlapunknak a program egyik kezdeményezője, dr. Assabiny Alexandra, a Semmelweis Egyetem Klinikájának kardiológus szakorvosjelöltje.

Forrás: pexels.com/Anna Shvets

Segít a sorstársak megéléseinek megismerése

Az új szívre várók és hozzátartozóik nemcsak az egyes állomásokról és az ott rájuk váró beavatkozásokról tájékozódhatnak előre az orvosi narráció segítségével, hanem az olyan, bennük felmerülő kérdésekre is választ kaphatnak, mint hogy mire számítsanak a műtét utáni ébredésnél, vagy milyen érzés levegőt venni a lélegeztetőgép segítségével. A műtéten már átesett sorstársak saját szavaikkal mesélik el az út egyes állomásaihoz kapcsolódó megéléseiket, gondolataikat, érzéseiket.

Így a beavatkozás előtt állók ráláthatnak arra, hogy a folyamatot kísérő lelki mozzanatok spektruma nagyon színes és tág, mi pedig igyekszünk azt hangsúlyozni, hogy ez a tág spektrum mind elfogadható

– mondta dr. Assabiny Alexandra. A kisfilm júliusban, a Szív a szívért Alapítvány Szegedi Orvos-beteg Találkozóján debütált, ami az Új Szívben Ép Lélek Program YouTube csatornáján és a Klinika honlapján tekinthető meg.

(...)

Szepesi Anita

A teljes cikk a semmelweis.hu oldalon tekinthető meg. 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!