A csodálatos fokhagyma

Forrás: tudatosvasarlo.hu
Hagymája egy főhagymából és az azt körülvevő mellékhagymákból (gerezdek) áll. A hagymácskákat egyenként is fehér, hártyás allevelek burkolják be. Szára 1 m magas, egyenes, kerek. Levelei 1 cm szélesek, hosszúkásak, hüvelyesek. Virágzata a hagymákra jellemző ernyő, amit fehéres fellevél burkol. Virágai vörösesfehérek, hosszú kocsányúak, tövükben sarjhagymácskák fejlődnek. Július-augusztusban virágzik, termést ritkán hoz, jórészt a mellékhagymákkal szaporodik.

A fokhagyma hatásai: koleszterinszint-csökkentő, vérzsírszint-csökkentő, antioxidáns, antibakteriális, antimikotikus, antivirális, véralvadásgátló (antikoaguláns), antritrombotikus, vérnyomáscsökkentő

Betegségek, amikre ajánlott - keringési rendszer: érrendszer, érelmeszesedés megelőzésére, (enyhén) magas vérnyomás kiegészítő kezelésére

A fokhagyma rendszeres, kúraszerű alkalmazása kb. 10%-kal csökkenti a vér káros LDL-, lipid- és összkoleszterin-szintjét. Vérnyomáscsökkentő hatása részben az érelmeszesedéses plakkok növekedésének lassításával, részben közvetlen értagító hatásával függ össze.

Forrás: pexels.com/Karolina Grabowska

Betegségek amikre ajánlott – anyagcsere: magas vérzsírszint kiegészítő kezelésére, magas koleszterinszint kiegészítő kezelésére, légzőszervi – légutak, tüdő, bakteriális fertőzések, bőr, gombás fertőzések

Felhasználása: nyers fokhagymaként vagy tinktúraként

A gyári készítmények szárított fokhagymaporból készülnek, amelynek napi adagja 600-900 mg. Adagolásukat mindig a mellékelt tájékoztató szerint végezzük!

Forrás: pexels.com/Nataliya Vaitkevich

Főbb hatóanyagok:

kéntartalmú aminosavak – alliin (1%) – az alliináz enzim hatására allicinné alakul

alliináz enzim

csípős anyagok – kéntartalmú pepdidek

vitaminok – A, B1, C

flavonoidok

Az alliinből sejtsérülés során képződik allicin a jelenlévő alliináz enzim hatására – ez a kéntartalmú vegyület felelős a fokhagyma jellegzetes szagáért.

Forrás: pexels.com/Fauxels

Mellékhatása nem ismert. Fogyasztása kellemetlen leheletet és testszagot okoz – ez a nyers drog és a készítmények szedése után néhány nappal kialakul.

Véralvadásgátló-hatása miatt műtétek előtt függesszük fel a szedését, illetve egyéb véralvadásgátló hatású szerek egyidejű szedését beszéljük meg az orvossal!

A legősibb termesztett étkezési és gyógynövények egyike. Valószínűleg ázsiai eredetű, vadon ma már sehol sem található meg. .

Forrás: pexels.com/Viktoria Slowikowska

Az E-Bizottság és az ESCOP pozitív monográfiát készített róla; belsőleges alkalmazását érelmeszesedés megelőzésére és magas koleszterinszint esetén javasolják. Az ESCOP nátha esetén is ajánlja.
A fokhagyma vizes kivonatát in vitro hatásosnak találták érelmeszesedés ellen, és bizonyították antioxidáns és antimikrobiális hatását. Érelmeszesedést lassító, koleszterinszint-csökkentő és vérnyomáscsökkentő hatását humán kísérletekben is igazolták. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a szárított fokhagyma őrölt pora (Allii sativi bulbi pulvis) szerepel, amit a hagymák felaprításával, majd liofilezésével, illetve szárításával és porításával nyernek.

 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!