A fokhagyma hatásai: koleszterinszint-csökkentő, vérzsírszint-csökkentő, antioxidáns, antibakteriális, antimikotikus, antivirális, véralvadásgátló (antikoaguláns), antritrombotikus, vérnyomáscsökkentő
Betegségek, amikre ajánlott - keringési rendszer: érrendszer, érelmeszesedés megelőzésére, (enyhén) magas vérnyomás kiegészítő kezelésére
A fokhagyma rendszeres, kúraszerű alkalmazása kb. 10%-kal csökkenti a vér káros LDL-, lipid- és összkoleszterin-szintjét. Vérnyomáscsökkentő hatása részben az érelmeszesedéses plakkok növekedésének lassításával, részben közvetlen értagító hatásával függ össze.
Betegségek amikre ajánlott – anyagcsere: magas vérzsírszint kiegészítő kezelésére, magas koleszterinszint kiegészítő kezelésére, légzőszervi – légutak, tüdő, bakteriális fertőzések, bőr, gombás fertőzések
Felhasználása: nyers fokhagymaként vagy tinktúraként
A gyári készítmények szárított fokhagymaporból készülnek, amelynek napi adagja 600-900 mg. Adagolásukat mindig a mellékelt tájékoztató szerint végezzük!
Főbb hatóanyagok:
kéntartalmú aminosavak – alliin (1%) – az alliináz enzim hatására allicinné alakul
alliináz enzim
csípős anyagok – kéntartalmú pepdidek
vitaminok – A, B1, C
flavonoidok
Az alliinből sejtsérülés során képződik allicin a jelenlévő alliináz enzim hatására – ez a kéntartalmú vegyület felelős a fokhagyma jellegzetes szagáért.
Mellékhatása nem ismert. Fogyasztása kellemetlen leheletet és testszagot okoz – ez a nyers drog és a készítmények szedése után néhány nappal kialakul.
Véralvadásgátló-hatása miatt műtétek előtt függesszük fel a szedését, illetve egyéb véralvadásgátló hatású szerek egyidejű szedését beszéljük meg az orvossal!
A legősibb termesztett étkezési és gyógynövények egyike. Valószínűleg ázsiai eredetű, vadon ma már sehol sem található meg. .
Az E-Bizottság és az ESCOP pozitív monográfiát készített róla; belsőleges alkalmazását érelmeszesedés megelőzésére és magas koleszterinszint esetén javasolják. Az ESCOP nátha esetén is ajánlja.
A fokhagyma vizes kivonatát in vitro hatásosnak találták érelmeszesedés ellen, és bizonyították antioxidáns és antimikrobiális hatását. Érelmeszesedést lassító, koleszterinszint-csökkentő és vérnyomáscsökkentő hatását humán kísérletekben is igazolták. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a szárított fokhagyma őrölt pora (Allii sativi bulbi pulvis) szerepel, amit a hagymák felaprításával, majd liofilezésével, illetve szárításával és porításával nyernek.