Az alacsony magnézium szint összefüggésbe hozható a depresszió és a cukorbetegség kialakulásával

Forrás: egeszsegvonal.gov.hu
A magnézium egy nyomelem, melyre az emberi szervezet minden sejtjének szüksége van – sejttípustól függően változó mennyiségben. Az emberi szervezetben lejátszódó számos biokémiai folyamat enzimjeinek működéséhez mint nélkülözhetetlen kofaktor (segítő molekula) járul hozzá.

Az emberi szervezet magnézium igénye

Az emberi szervezet magnéziumtartalma 0,3 g/testsúlykilogramm. Napi szükségletünk 0,3-0,5 g/testsúlykilogramm. A szervezet magnéziumigényét nagyban befolyásolja a nem, a testsúly, a fizikai-szellemi igénybevétel, valamint a betegségek jelenléte is.Terhes nők vagy szoptató anyák esetében sokkal nagyobb a magnéziumszükséglet: elérheti a 400-450 mg-ot is a napi igény.

Forrás: pexels.com/ Yogendra Singh

Erős fizikai munkát végző férfiaknál, az élsportolóknál is nagyon fontos a fokozott magnéziumbevitel, nekik 350-400 mg-ra van szükségük naponta.

Idősebb korban csökken a magnézium felszívódása a szervezetben, vagyis ugyanolyan bevitel mellett kevesebbet hasznosítunk.

Számos betegség, illetve szedett gyógyszer befolyásolhatja a magnézium felszívódását, vagy gyorsítja a magnéziumürítést:

a gyomor-bélrendszeri betegségek akadályozzák a magnézium felszívódását;

vizelethajtók, a gyomorsavtermelést csökkentő protonpumpagátlók, az antibiotikumok, a kemoterápiás szerek nagymértékben gátolják a magnézium felszívódását és fokozzák az ürítését.

Forrás: pexels.com/Daniel Reche

A magnéziumhiány fokozott veszélye az alábbi esetekben áll fenn:

stresszes életmód (akár fizikai, akár emocionális stressznek van kitéve a személy);

sportolók, vagy egyéb, napi gyakorisággal nehéz fizikai munkát végzők;

terhes vagy szoptató nők;

rosszul összeállított, egyoldalú diéta tartása esetén;

napi rendszerességgel nagy mennyiségű alkoholt fogyasztóknál;

bizonyos alapbetegségek fennállása esetén (pl.: cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek esetén, Crohn-betegség, lisztérzékenység vagy egyéb gyomor-bélrendszeri felszívódási zavarok esetén);

bizonyos gyógyszerek szedése esetén (egyes vízhajtók és szívre ható készítmények, antibiotikumok és reflux elleni gyógyszerek – minden esetben kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, hogy a szedett gyógyszerek valamelyike mellett szükséges-e az ásványi anyagok pótlása!).

Forrás: pexels.com/Karolina Grabowska

 

A magnéziumhiány tünetei az alábbiak:

szorongás, depresszió;

fejfájás;

alacsony stressztűrő-képesség;

alvászavarok;

izomgörcsök, izomgyengeség;

vérnyomásemelkedés, koszorúérgörcs;

étvágytalanság, émelygés, hányinger, hányás.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!