Ne hunyjunk szemet!

2022. 09. 20.
Hat másodpercenként meghal egy éhező gyermek a világon. Magyarországon 400 ezer gyermek alultáplált, és 50 ezer éhezik. A KSH adatai szerint a 7 évesnél fiatalabb magyar gyermekek 42 százaléka él a szegénységi küszöb alatt.

A világnak eddig 60 országa fogadott el olyan jogszabályt, amely a testi fenyítés minden formáját megtiltja a családon belül, így 600 millió 5 év alatti gyermeket még mindig nem véd a jog. Az UNICEF adatai szerint az 5 év alatti gyermekek 91 százaléka olyan országokban él, ahol az otthoni testi fenyítés nem jogellenes. A 2–4 éves gyermekek 75 százalékát fegyelmezik erőszakkal. 1,1 milliárd szülő vagy gondviselő szerint a testi fenyítés a fegyelmezés bevált eszköze. 

unsplash.com/Ben Wicks
Egy anyaotthonban élő nő története
„…Amikor a kislány megszületett, még rosszabb lett a helyzet. A párom és anyósom folyton ütöttek, jöttek a fülesek, mert sír a gyerek, mert biztos rosszízű a teája. Három és félhónapos volt, amikor anyósom egyszer bejött, és ordítozni kezdett, már nem tudom, miért. A gyerek ott volt közöttünk a pelenkázón, anyósom fogta a felmosót, azzal ütött, ahol ért, aztán nem tudom, mi történt, nem emlékszem, kiesett az az öt másodperc, a gyerek hirtelen a kövön volt. Ennyi… Talán belekapaszkodtam a kis lábába, és lehúztam magammal, amikor elestem, vagy az anyósom lökte le a nagy hadonászás közben. Nem tudom. Nem emlékszem… Nem vittük orvoshoz, de megfigyeltük. Hál’ Istennek nem lett semmi baja… Nem sír ez a gyerek soha. Jó gyerek. Akkor se sír, ha elesik, ha megüti magát. Bármeddig magára lehet hagyni, nem sír.”

unsplash.com/Charlein Gracia
Nem csak a verés fáj
A gyermekek bántalmazása magában foglalja az elhanyagolást, a hanyag bánásmódot, a szexuális visszaélést, és minden olyan viselkedést, amely a gyermek egészségét, fejlődését, méltóságát veszélyezteti. A fizikai bántalmazás lehet ütés, rúgás, lekötés, rázás, gondatlan leejtés stb., melynek során a gyermeket testi, lelki károsodás éri. Bántalmazás még a táplálék, a ruházat, a személyes higiéné elmaradása, ha felügyelet nélkül hagyják a gyermeket, vagy ha például ittas vezető mellett vagy gyermekülés nélkül autóztatják. Ezek a bántalmazások sokszor nem hagynak külső nyomot a testen, de a lelki sérülés annál mélyebb.

A gyermekbántalmazási eseteket jelenteni kell az OKIT (Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat) számán: +36-80-20-55-20. A Kríziskezelő munkatársai szükség esetén gondoskodnak a krízishelyzetben lévők elhelyezésről is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!