Mennyivel kerül többe az idei iskolakezdés?

Forrás: tudatosvasarlo.hu
Az infláció az iskolakezdésre is hatással van, a szülőknek a korábbinál nagyobb kiadásokkal kell számolniuk a 2022-23-as iskolai tanévben. A gyerekek körében népszerű termékek hivatalos országos átlagára 10-50 százalékkal nőtt: egy hátizsák 17 százalékkal, a gyümölcs 12 százalékkal, a kakaós csiga 42 százalékkal lett drágább.

Országosan az iskolanyitáshoz kötődő kiadások több mint 17 százalékát adja a tanuláshoz elengedhetetlen füzetekhez, papírárukhoz, rajzlapokhoz köthető forgalom, ezek a termékek pedig az idén akár 40-50 százalékkal drágábbak lehetnek, a nem papír jellegű irodaszerek ára pedig 30 százalékkal növekedhet – derült ki a K&H hivatalos adatokra alapozott összeállításából.

Forrás: pexels.com/ Pixabay

Miközben a mindennapokban eleve jelentős áremelkedés látható szinte minden területen, a szülőknek augusztusban további extra kiadást jelent a tanévkezdés. A hivatalos adatok szerint 2020-ban augusztus és október között a tanévkezdéshez szükséges kiadások közel 37 százalékát adták a tornafelszerelések, ruhák, cipők, több mint 17 százalékát a tanuláshoz nélkülözhetetlen füzetek, rajzlapok, papíráruk.

Utóbbiaknál masszív – 40-50 százalékos – áremelkedéssel kell számolni az előrejelzések szerint, a nem papír jellegű irodaszereknél pedig akár 30 százalékos lehet a drágulás. A hivatalos KSH-adatok szerint a ruházkodási cikkek a fő inflációs mutatóhoz képest kisebb mértékben, de így is közel 5 százalékkal drágábbak voltak júliusban, mint egy évvel korábban.

Mennyivel kerül többe a gyümölcsjoghurt, a hátizsák és a laptop?

Ehhez jön több más, mindennapos, a gyerekek, fiatalok körében népszerű termék, és például a hátizsák, amely szintén alapvető kellék a tanévkezdéshez – márpedig ezek közül több is jelentősen drágult.

Forrás: pexels.com/Andrea Piacquadio

A 120-150 grammos gyümölcsjoghurt országos átlagára például idén augusztusban éves összevetésben 26 százalékos drágulást mutat, a kakaós csigáé 42 százalékot, a dobozos, 100 százalékos narancslé 13 százalékkal, a hamburger 35 százalékkal drágult az egy évvel korábbihoz képest. A hátizsákok esetében 17 százalékos áremelkedés ment végbe, így 9 ezer forint fölé ment az átlagár.

Vannak iskolák, és az óvodák többségében is “rotációs elv” alapján rendszeresen van gyümölcsnap vagy -hét: minden gyerek az egész osztálynak visz gyümölcsöt, almát, szilvát, narancsot, amikor ő kerül sorra. Az inflációs adatok szerint a friss hazai és déli gyümölcsök ára júliusban 12 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Forrás: pexels.com/ Pixabay

A felsorolt kiadások mellett további egyszeri tételek növelhetik az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadásokat, például egy, a tanuláshoz használt számítógép vagy táblagép beszerzése, amely akár több 100 ezer forintos összeg lehet.

Mire érdemes még figyelni?

A gyerekeket iskolakezdésre felkészítő szülőknek számolniuk kell többek között a sportoláshoz szükséges felszerelések – sportcipő, mez, tornazsák – és új ünneplő ruha beszerzésével, valamint az esetleges különórákhoz, szakkörökhöz szükséges kellékekkel is, legyen szó akár hangszerről, kottákról vagy éppen nyelvkönyvről.

A gyermekek iskolakezdési csomagjának összeállításakor számolni lehet azzal is, hogy egyes iskolákban egy közös osztálykészletet is össze kell rakni a tanévkezdésre, például zsírkrétákból, rajzlapokból. Mivel az infláció az élet minden területét érinti, éppen ezért a szülőknek érdemes kalkulálniuk azzal is, hogy a befizetendő osztálypénz, az étkezések költsége is a tavalyinál magasabb lehet.

Forrás: pexels.com/Anastasiya Gepp

Ugyanez igaz a zsebpénzre: az áremelkedések miatt az előző évekhez képest nagyobb összegű zsebpénzt kell biztosítaniuk a gyerekeknek. Ez egyben egyébként apropót ad arra is, hogy a gyerekeket ösztönözzék a takarékoskodásra, például úgy, ha a havi “juttatásukból” a hó végén marad valamennyi, azt az összeget – ha belefér a családi büdzsébe – ki lehet egészíteni, esetleg megduplázni. Így a fiatalok érdekeltek lesznek a spórolásban.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!